Riksidrottsförbundets kartläggning

Få kvinnliga tränare inom ungdomsidrotten

1:36 min

Män höll i sju av tio barn- och ungdomsträningar under 2017, enligt en undersökning från Riksidrottsförbundet.

– Det är klart att det är bra att vara både och. Det tycker jag är perfekt nu att vi är en tjej och en kille. På det stora hela tycker jag att vi är rätt lika i vår träning, men det är klart att man vill att det ska vara jämställt, säger Maia Eppelin som är ungdomsansvarig för Spårvägens friidrottsklubb, och som har varit ungdomstränare i fyra år.

Det är måndag kväll, och full fart i Sätrahallen i södra Stockholm. Maia Eppelin och Salesi Pettersson leder en av ungdomsgrupperna som tränar friidrott.

– Personligen har jag också haft både kvinnliga och manliga tränare, och så länge tilliten finns där ser jag ingen skillnad över huvud taget, säger Salesi Pettersson.

I en studie har Riksidrottsförbundet gått igenom 11 miljoner träningstillfällen inom barn- och ungdomsidrott från 2017, och tittat på vilka som höll i träningen. Slutsatsen är att det vid 73 procent av träningarna var en man, och vid 27 procent av träningarna en kvinna.

Fördelningen har sett ungefär likadan ut sedan 2011 och det är ett problem, säger Jenny Svender som är jämställdhetsansvarig på Riksidrottsförbundet.

– Vi har ju en ambition inom idrottsrörelsen att vara jämställda, att flickor och pojkar och kvinnor och män ska kunna vara med  i idrotten antingen som utövare eller som ledare. Och då säger ju siffrorna här att vi har en hel del kvar att göra, säger hon.

I sporter som ishockey, fotboll, innebandy och tennis höll män mer än 80 procent av träningarna, enligt Riksidrottsförbundet.  Av de som utövar barn och ungdomsidrott är runt 60 procent pojkar och 40 procent flickor.

– Dels så är det ett uttryck för att det finns någon form av könsmaktsordning inom idrottsrörelsen som sätter likhetstecken mellan att vara ledare och man, och dels handlar det om att idrotten använder ju inte sin potential här. Det finns ju många människor som skulle kunna bli ledare inom barn- och ungdomsidrotten, säger Jenny Svender, jämställdhetsansvarig på Riksidrottsförbundet.
 
Friidrott hör till en av de idrotter där det enligt undersökningen är mer jämt fördelat mellan män och kvinnor som tränare. Maia Eppelin, som tränar ungdomar i Sätrahallen, tror att det delvis kan bero på att man där tränar med mixade grupper.

– Det finns ju få sporter där killar och tjejer kör blandat och i friidrotten är det ju många som fortsätter som tränare och det kan ju ha något med det att göra.

– Jag körde fotboll tidigare och har bara haft manliga tränare inom fotbollen, men det är väldigt jämställt med manliga och kvinnliga tränare här inom friidrotten, jag har inte riktigt tänkt så mycket på varför, det har mer bara vart så, säger Salesi Pettersson, som också är ungdomstränare.