Presidentval nästa helg

Progressiv doldis favorit i Slovakien

1:58 min

Ett år efter morden på journalisten Ján Kuciak och hans fästmö har det politiska landskapet i Slovakien skakats om.

I presidentvalskampanjen har en otippad kvinna från det nybildade progressiva partiet seglat upp som favorit.

– Framför allt är hon professionell och inte involverad i några politiska affärer. Det säger Evica, en medelålders kvinna, om varför hon kommer att lägga sin röst på den 45-åriga juristen Zuzana Čaputová, i valet den 16 mars.

– Hon representerar ett oberoende som människor här längtar efter, säger Evica, som har stannat till en stund vid minnesplatsen för journalisten Ján Kuciak och hans fästmö Martina Kušnírová i centrala Bratislava.

Morden utlöste de största protesterna hittills runt om i Slovakien. Människor hade fått nog av korruption och maktmissbruk och att Ján Kuciak tvingades betala med sitt liv för att han avslöjade missförhållanden blev droppen som fick slovakerna att säga ifrån.

Premiärminister Fico och hans inrikesminister tvingades avgå men bakom kulisserna är det fortfarande Fico som drar i trådarna.

Zuzana Čaputová från det nybildade socialliberala partiet Progressiva Slovakien ses som den enda kandidaten som står fri från intriger.

Medan de övriga kandidaterna trängs till höger och långt ut på extremhögerkanten är Čaputová ensam om att företräda en EU-vänlig och västorienterad politik, bland annat med betoning på hbtq-frågor vilket inte alls är opportunt i det konservativa samhället präglat av katolska kyrkan.

Ändå leder hon i opinionsundersökningarna och fick upp till 53 procents stöd i de sista mätningarna innan stoppet för opinionsmätningar började gälla två veckor fram till första valomgången.

– För slovakiska förhållanden är hennes medvind verkligen överraskande, säger journalisten Árpád Soltész, kollega till Ján Kuciak, som nu leder en organisation för undersökande journalistisk i hans namn.

– Men efter dubbelmordet för ett år sedan har allt förändrats i Slovakien, säger Soltész.