Liberia

Presidentens son åtalas för bedrägeri

1:41 min

Sonen till Liberias tidigare president Ellen Johnson Sirleaf åtalats för grova begrägeribrott, där hundratals miljoner kronor i nytryckta sedlar förskingrats.

Det är en långdragen historia som verkar gå mot sin lösning, efter att Charles Sirleaf, son till Liberias förra president Ellen Johnson Sirleaf, nu först häktats och sen åtalats tillsammans med fem andra män. Alla är de före detta högt uppsatta tjänstemän på Liberias centralbank.

Enligt en domstol i huvudstaden Monrovia ska Charles Sirleaf och hans medkonspiratörer mellan år 2016 och 2018 låtit trycka tre gånger mer pengar än de fått tillstånd till. En del av pengarna kan de nu inte förklara var de har tagit vägen, andra pengar har de matat in i ekonomin utan att samtidigt förstöra de gamla sedlar de var tänkta att ersätta. Det är okänt exakt hur mycket som det handlar om, men i september offentliggjordes misstankar om att kontanter motsvarande nästan en miljard svenska kronor saknades, vilket ledde till stora gatuprotester.

Charles Sirleaf är 61 år och son till Liberias förra president och nobelpristagaren Ellen Johnson Sirleaf, Afrikas första demokratiskt valda kvinnliga statschef. Liberia är ett av världens fattigaste länder och har plågats av flera våldsamma inbördeskrig i modern tid.

Efter tolv år som president ersattes Johnson Sirleaf på presidentposten av före detta fotbollsproffset George Weah förra året. President Weah har lovat att tackla Liberias omfattande korruption, något Ellen Johnson Sirleaf trots många löften inte lyckades med.