Vättern

Drönare mot illegalt kräftfiske på plats

1:50 min

Den undervattensdrönare som ska hjälpa till i kampen mot tjuvfisket i Vättern är nu på plats. Den ska upptäcka illegala kräftburar på sjöns botten.

– Vi har nu några problemområden, som är attraktiva för tjuvfiske. Det är Motala, Vadstena och Rosenlundsgrundet här ner mot Jönköping. Visingsö och Gränna också. Så det finns flera platser att välja på, säger Michael Bergström, fisketillsyningsman på länsstyrelsen i Jönköping.

En ny undervattensdrönare ska användas mot tjuvfiske över hela Vättern inför och under kräftsäsongen i sommar. Dess storlek är ungefär 20 gånger 30 centimeter och den kan köra upp till 100 meter från den som styr. Om ljuset räcker till kan den filma på 100 meters djup.

Michael Bergström kommer att åka ut och leta efter illegala kräftburar allt eftersom det kommer in tips.

– Det här är ett förebyggande arbete. När vi väl hittar illegala burar kommer vi att anmäla till polisen och berätta det för media. Då hoppas vi att de som håller på får sig en tankeställare, säger han.

Med hjälp av drönaren blir länsstyrelsen bättre på att avslöja dem som fiskar kräftor utanför helgerna för allmänhetens fiske och har fler än de sex tillåtna burarna per person. Tjuvfiskarna hittar sina burar med hjälp av gps-sändare, vilket betyder att de inte syns ovanför vattenyten.

Enligt Michael Bergström är tjuvfisket omfattande.

– Mycket av de här kräftorna säljs till Stockholms restaurangvärld. Det inbringar stora pengar och snedvrider konkurrensen för dem som har detta som yrke, säger Michael Bergström.