Marijuana i Colorado

Svart marknad har växt efter legalisering

2:17 min

Delstaten Colorado först i USA med att legalisera marijuana för fritidsbruk. Ett viktig anledning var att man ville få bort den svarta marknaden – men det blev precis tvärtom.

– Möjligheten att tjäna stora summorna kontanter lockar den organiserade brottsligheten, säger Jeff Schulz vid polisen i el Paso County i centrala Colorado där vidsträckta glesbefolkade slättområden i kombination med möjligheten att låtsas odla vitt har gjort trakten attraktiv för internationella brottssyndikat på ett sätt som inte förekommit tidigare.

– Vi ser främst kubanska kriminella organisationer leda verksamheten, men kinesiska och vietnamesiska har också förekommit, säger Schulz vars polisområde i dag ser fler mord inbrott och fall av utpressning som en följd av den växande svarta marknaden.

– Det här har absolut med legaliseringen att göra, den här brottsligheten är helt ny för oss säger Jeff Schulz.

Han anser att de olagliga odlingarna blivit samma sorts pengamaskin för kriminella som methlabben var på 90-talet.

Mycket av den olagligt odlade marijuanan skeppas ut från delstaten till framför allt östra USA. Men en hel del blir också kvar i Colorado.

– Marijuanan har blivit så tillgänglig här. Jag har sett så små som elvaåringar gå runt med det, säger bilhandlaren Ricky Salido som är granne med en av Colorado Springs många svarta marijuanabutiker.

När Colorado för fem år sen folkomröstade för att göra marijuana lagligt var tanken att få in vita pengar till delstatskassan och slå undan benen för den svarta marknaden.

Ricky röstade för men i dag ångrar han sig.