BEDRÄGERIER

Bedrägerier mot äldre fördubblades i fjol

1:59 min

Antalet anmälda bedrägerier mot äldre mer än fördubblades i fjol. Enligt polisen är det oftast ligor som begår brotten och just nu utreds en liga som misstänks för brott mot runt 90 äldre personer.

– Det är allvarliga brott och det drabbar väldigt många personer. Vi tar det här på största allvar, säger åklagaren Petter Lundgren till Ekot.

Ligan misstänks för grova bedrägerier och grova stölder. Enligt åklagaren ska de under ett par år, fram till i slutet på förra året, ha begått brott mot mellan 80 och 90 äldre personer, där de äldsta offren är över 90 år gamla.

Brotten har påverkat de flesta offren kraftigt, säger målsägandebiträdet advokat Ingemar Gross.

– Man har svårt att gå ut efteråt. Man stannar hellre hemma och är inne. Man känner oro när man ska gå till en butik. Många beskriver att de har svårt att sova, säger han till Ekot.

Brotten ska ha begåtts runt om i hela landet och i bland annat Piteå, Gävle, Mariestad, Uddevalla och Nybro.

Det är fem personer som nu är misstänkta. Fyra av dem är häktade och en är häktad i sin frånvaro. Några av dem nekar till anklagelserna och några erkänner delar av dem.

De misstänkta ska bland annat ha tagit ut pengar på stulna bankkort.

– I de flesta fall handlar det om ficktjuvar. De har tagit plånböcker och i dem finns kontanter och kontokort. Sedan har de försökt eller lyckats ta ut pengar på de tillgripna bankkorten, säger åklagaren Petter Lundgren till Ekot.

Antalet anmälda bedrägerier mot äldre har ökat kraftigt. I fjol mer än fördubblades anmälningarna, jämfört med 2017, och det gjordes runt 3 700 anmälningar.

Jämfört med för fem år sedan har antalet anmälningar fyrdubblats.

– Det är fruktansvärt. Det är helt bedrövligt att man ger sig på äldre personer på detta viset. Samtidigt har de kriminella hittat ett sätt att komma över pengar på, säger Håkan Carlsson, chef över CIRCA, den grupp inom polisen som jobbar nationellt med att utreda brott mot äldre.

Det är oftast ligor som begår den här typen av brott, enligt polisen.

– Det här är organiserad och systematisk brottslighet. Man lever på det här, säger Carlsson.

Den typ av bedrägerier som ökar mest handlar om att de kriminella stjäl pengar genom så kallade bankbedrägerier.

– Man lurar folk att använda sin dosa eller sitt bank-id för att logga in, säger Carlsson.

Samtidigt som bedrägerierna mot äldre alltså ökar markant ligger antalet anmälda fickstölder och stölder i bostad hos äldre på en relativt jämn nivå.