PÅ PLATS I COLORADO

Svart marijuana och ökad brottslighet efter legaliseringen

9:00 min
  • Det har gått fem år sedan delstaten Colorado blev först
    med att legalisera marijuana för fritidsbruk.
  • Ett viktigt argument för de som ville se en legalisering var att få bort
     den svarta marknaden, men det har blivit tvärtom.

Hur skulle en legalisering gå till i Sverige? Hör diskussion mellan Jens Adamik (L) stadsdelsordförande, även socialarbetare och Lennart Karlsson, Svenska narkotikapolisföreningen och narkotikapolis.

– Jag var och hämtade barnen hos mina föräldrar här på gatan när jag såg hur polisen bar ut meterhöga marijuanaplantor från ett av grannhusen, berättar Jacob.

Vi befinner oss på gatan Chambers Drive i ett lugnt villaområde i utkanten av Denver, där snön bäddat in de ljusbruna stenhusen i ett vitt tunt lager. Det var Jacobs föräldrar som tipsat polisen sedan de blivit misstänksamma mot svarta sopsäckar på uppfarten till ett grannhus och pappa Tony var inte förvånad.
  
– Det här kan hända var som helst i Colorado nuförtiden, säger Tony.
Och det var inte bara i grannhuset som polisen slog till utan mot ytterligare två hus längre ned på gatan. 

Deanne Reuter specialagent vid den federala narkotikapolisen DEA var med vid tillslaget.
 
– Det var ett fint hus, trevligt område men hela bottenvåningen var omgjord till marijuanaodling, berättar Deanne Reuter.

Sedan Colorado legaliserade marijuana för fritidsbruk 2014 är det lagligt att odla upp till 12 plantor hemma för privatpersoner men de olagliga odlingarna är mycket större än så. Vid det här tillslaget tog polisen tusentals plantor i sammanlagt över trettio hus. Och vinsterna från varje hus är motsvarande flera miljoner kronor..
 
– Det handlar om flera hundratusen dollar från varje skörd och varje hus kan får ut tre fyra skördar om året, säger Deanne Reuter. Och det här görs inte av privatpersoner utan sköts av den organiserade brottsligheten.
  
Hon tror inte att det var det här som väljarna såg framför sig när de folkröstade förd den legalisering som trädde i kraft  för fem år sedan.
 
– Väljarna trodde att man skulle bli av med den svarta marijuanahandeln men så blev det inte, säger DEA-agenten Reuter, i stället har den ökat och är idag större än den vita försäljningen.
  
En bit söder om Denver vid foten av berget Pikes Peaks där guldrushen rasade i mitten av 1800-talet ligger staden Colorado Springs. Och här på slättlandskapet öster om stan odlas en majoritet av delstatens illegala marijuana berättar Jeff Schulz på poliskontoret för El Paso County där Colorado Springs ligger.
 
– Här finns stora öppna ytor där man kan odla marijuana utan att synas, säger Jeff Schulz. Och med de svarta odlingarna har det dykt upp en helt ny sorts kriminalitet som inte fanns här tidigare.
 
– Vi har hittat personer som utsatts för skendränkning i försök att råna dem på knarkpengar, mord, misshandel rån och utpressning har blivit återkommande inslag här och anledningen är de stora summorna kontanter som nu finns i omlopp, säger Schulz.

Och så finns det ytterligare en ny sorts brottslighet kopplad till marijuanan. Många av de som jobbar på odlingarna har en sorts slavkontrakt där de förbundit sig att jobba några år som betalning för resan hit. De är väldigt obenägna att samarbeta med polisen eftersom de ofta saknar amerikanskt medborgarskap.
  
– De som jobbar på odlingarna är oftast från Kuba eller Centralamerika, säger Jeff Schulz och även om en del Coloradobor är inblandade så styrs den svarta marijuanamarknaden här av karteller utifrån.
 
– Här ser vi främst kubanska brottssyndikat ofta styrda från Miami av personer som är etablerade i USA. Vi har också stött på karteller från Kina och Vietnam, men det är de kubanska nätverken som dominerar, säger Jeff Schulz. 
  
Enligt justitiedepartementet är just kubanska och asiatiska karteller i USA specialiserade på marijuanahandel sen tidigare.
Och den internationella brottsligheten har i sin tur fört med sig ett flöde av andra droger till Colorado.
 
– Marijuana blir inkörsporten för tyngre droger, kanske inte för användarna men för de kriminella som byter till sig kokain, heroin eller meta-amfetamin som ger ännu mer pengar, säger Jeff Schulz,

Han tycker att det finns en sorglig ironi i att legaliseringen av marijuana som var tänkt att skapa kontroll kring en mindre farlig drog har öppnat slussarna för den svårkontrollerade organiserade brottslighet som nu drabbat i hans polisområde.
 
– Marijuanan har blivit samma sorts pengamaskin för kriminella som methlabben var på 90-talet. Det är inte klokt att vi har gjort så här mot oss själv, suckar Jeff Schulz.
  
– Jag röstade för en legalisering, men idag är jag helt emot, säger Ricky Salido.

Vi står i skymningen på en parkeringsplats utanför hans bilfirma i Colorado Springs.  Strax bredvid ligger ett av alla ställen som Jeff Schulz och hans kollegor slagit till mot, Church of the Most High, en olaglig marijuanaaffär som försökt utge sig för att vara en kyrka.
 
– Klart det inte var en kyrka, säger Ricky Salido, det osade marijuana om hela lokalen. Men eftersom det är lagligt nu trodde han inte att det gick att göra något åt, trots att han oroade sig för vad hans egna kunder skulle tycka.

Men det är inte bara det som fått honom att ändra uppfattning om huruvida det var rätt eller fel att legalisera marijuana.
 
– Min son började med marijuana och nu tar han andra droger också, säger Ricky, som tycker sig se hur den stora tillgången på marijuana fått flera unga att börja.
 
– Alla mina syskonbarn röker på och jag har till och med sett så små som elvaåringar gå runt med marijuana, säger Ricky.
  
Det var utsikterna om att skatten från den vita försäljningen av marijuana skulle komma invånarna i Colorado till del som gjorde att han röstade för legalisering då för fem år sedan. Nu ångrar han det bittert.
  
– Jag har inte sett oss få något tillbaka, som kan kompensera för alla problem vi fått, säger Ricky.