Robotar på scen i Sara Granérs regidebut

3:19 min

Ett nytt sorts berättande och robotar på scenen. Nu regidebuterar serietecknaren Sara Granér med "En idiot ibland oss" på Malmö Dockteater.

Det låter en smula mekaniskt och slamrar en del när robotarna åker över scenen. Sara Granér och och kollegan Annie Eliasson styr dem med playstationkontroller, samtidigt som de säger figurernas repliker i mikrofoner. Robotarna har studerande på från Lunds tekniska högskola hjälpt till att bygga, men de ser ungefär ut som tredimensionella versioner av Sara Granérs seriefigurer. Att hon valde robotar var för att hon ville att figurerna skulle se ut att röra sig själv i ett eget universum.

- Robotarna är ett sätt för mig att kunna ge liv åt mina figurer utan att behöva stå bredvid, jag har en geografisk distans i rummet och kan styra dem genom en playstationkontroll, säger Sara Granér. 

I "En idiot ibland oss" har en figur fått ett hundhuvud, varför är oklart, men i försöken att bli av med det, så söker figuren upp olika instanser i samhället, som apoteket, kronofogden och polisen men utan att få hjälp. Pjäsen handlar om ha blivit tilldelad skuld eller blivit skambelagd, säger Sara Graner. Det har varit ganska annorlunda att skriva för det längre formatet som teater är jämfört med de korta kärnfulla serierna hon är känd för.

- Det har varit en stor utmaning under arbetat. Jag tycker inte det är riktigt översättbart. Den korta stilen med de enrutiga bilderna går inte riktigt att föra över utan jag tycker att det krävs ett annat sorts berättande som jag inte riktigt är van vid, även om jag varit inne och experimenterat med det i mina album.

Betyder det de där one-liners som du gjort dig känd för egentligen inte passar in det här formatet?

- Jag tycker det har sin plats, och jag har också låtit dem flytta in i den här berättelsen, men jag tycker det är viktigt att det finns en övergripande väv som ser ut på ett annat sätt, säger Sara Granér.