Ekot på plats i Syrien

15-åriga Suad var IS-slav i fyra år

2:42 min

Terrorrörelsen IS vars sista fäste i Syrien håller på att smulas sönder, hade inte bara sexslavar, utan även barnslavar. Bland de kvinnor och barn som nu kommer ut ur Baghouz finns också ett antal yezidiska barn som varit förslavade i fyra år hos olika slavägare i kalifatet. Vår korrespondent har träffat några av dem.

15-åriga Suad räknar upp alla de IS-män som köpt och sålt henne.

– Abu Yunis som sålde mig till Abu Yousef som sålde mig till Bishr som sålde mig till Abu Hussein som sålde mig till Abu Huda och så vidare.

I fyra år var hon slav, hon städade och passade barn, hon var rädd för IS-männen och tre gånger tvingades hon gifta sig med IS-män. Men det vill hon inte prata om.

Hon är liten för att vara 15, men ibland ser hon ändå mycket äldre ut, som en gammal kvinna. Hon har ny blå täckjacka och hårband efter att hon kunnat ta av sig den niqab som var obligatorisk i det så kallade kalifatet.

Nu är hon i norra Syrien och väntar på att få kunna återförenas med sin syster på Sinjarberget i Irak varifrån hon kidnappades med tusentals andra yezidier. Men ingen vet var hennes mamma pappa och bröder är, om de lever.

Suad berättar att en av familjerna som köpte henne var snäll, de var från Kazakstan och hade fyra barn.

– Mamman behandlade mig som en dotter och jag grät när de sålde mig efter att pappan dött i strid och mamman inte hade råd med en slav längre, säger hon. 

Den yezidiska familj här i norra Syrien som tar hand om Suad och andra barn som överlevt IS fångenskap, säger att många barn drabbas av det så kallade stockholmssyndromet, att de tar parti för sina slavägare och torterare och inte vill prata med sina riktiga föräldrar när de kommer ut.

Så var det för elvaåriga Jolene, som bara var sex år gammal när hon greps och som har glömt hur man pratar kurdiska.

15-årige Ayman berättar att han sett avhuggna huvuden spetsade på torget och att han inte har några framtidsdrömmar alls nu. Han vill ingenting, och känner ingenting.