Träffar EU-parlamentarikerna

Kungaparet på studiebesök i Bryssel

1:48 min

Bryssel har de senaste dagarna haft kungligt studiebesök, när svenska kungaparet har träffat höga företrädare för unionen för att få en bild av arbetet.

– Det är så mycket som händer inom rörelsen, och genom EU överhuvudtaget. Så vi skulle vilja bli uppdaterade. Alla vet ju om att det är väldigt tuffa tider just nu, säger kungen.

Under två dagar har kungen och drottningen pratat brexit, klimat, handel och migration med EU-cheferna Jean-Claude Juncker och Donald Tusk, den svenska kommissionären Cecilia Malmström, brexitförhandlaren Michel Barnier och svenska EU-parlamentariker.

Besöket kommer i en tid då EU är kantat av splittring. Storbritannien ska lämna samarbetet och det bråkas om alltifrån rättsstatsprinciper, europeiska värderingar, korruption och migration.

Kungen väljer dock att peka på det positiva.

– I grund och botten är det en fredsprocess som hållit det här samman i så många år, bara det är en jättestyrka. Jag tycker inte riktigt det kommer fram hur många positiva saker man lyfter fram här, som Erasmus-projektet med tusentals ungdom som får möjlighet att utbilda sig. För att inte tala om miljöarbetet, säger kungen.

– Man måste titta på det positiva, jag tycker inte alltid vi gör det.

Några möten med släktingar blev det inte denna gång. Annars sitter kungens brylling ett stenkast från EU-kvarteren, kung Philippe av belgarna, vars farmor Astrid var kusin till kungens farfar Gustaf den sjätte Adolf.