Sverige vill se IS-tribunal

Damberg: Ingen ska få frisedel

2:05 min

Sverige kräver en internationell tribunal för att döma IS-terrorister för krigsbrott. Frågan kommer att lyftas av inrikesminister Mikael Damberg i samband med EU-mötet idag.

– Vi ser en diskussion i EU där flera länder säger som Sverige att man inte har planer på att hämta hem IS-terrorister, säger Mikael Damberg (S), inrikesminister.

I dag deltar inrikesminister Mikael Damberg (S) och justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) i rådet för rättsliga och inrikes frågor (RIF) i Bryssel. Där kommer man, tillsammans med andra EU-länder bland annat att diskutera EU:s gemensamma arbete mot terrorism.

Enligt Damberg har säkerhetstjänsten bekräftat att det finns en handfull svenska medborgare som är gripna efter att ha stridit för terrorsekten IS i Syrien och Irak. Men baserat på hur många som har rest för att delta i strider kan siffran komma att stiga avsevärt och frågan är då vad man ska göra med de som grips.

Inrikesminister Mikael Damberg kommer, på uppdrag av regeringen, lyfta frågan om en internationell tribunal för att döma IS-terrorister för krigsbrott som våldtäkter, massavrättningar och halshuggningar.

– Jag menar att Europa har ett ansvar för att gå till botten med tanken på att inrätta en tribunal, säger Mikael Damberg (S), inrikesminister.

Damberg menar att man gått igenom noga hur de olika tidigare tribunalerna sett ut och vilka beslut som fattas för att göra dem möjliga. Internationella tribunaler har tidigare använts bland annat efter kriget på Balkan.

– Skulle man ha en internationell tribunal på plats i regionen skulle det underlätta vittnesfrågan, bevisinsamlingen och förhörsfrågan, säger Mikael Damberg.

Efter folkmordet i Rwanda och kriget på Balkan upprättades särskilda FN-tribunaler för att lagföra krigsbrottslingar. Men att få till en FN-tribunal för IS-krigare som verkat i Syrien verkar osannolikt då många bedömer att Ryssland skulle säga nej.

Någon modell för hur en tribunal i det här fallet skulle se ut kommer Damberg inte att presentera i Bryssel i dag.

– Om Sverige vill nå framgång i att övertyga andra länder om detta så bör man ha en något mer ödmjuk linje än att presentera en helsvensk modell. Vi måste diskutera det med andra länder, säger Mikael Damberg.