Fira "fössta tossdan i mass" med "kååv"

Smålands inofficiella nationaldag behöver inte firas med "massipantååta".

Första torsdagen i mars, eller "fössta tossdan i mass", har blivit en dag då smålänningar vill uppmärksamma sin dialekt. Den firas oftast med marzipantårta, fast utan bokstaven r, men det går lika bra med korv och goda tillbehör.

 

Surkålscoleslaw
1 dryg dl surkål
4 msk majonnäs
0,5 tsk hel kummin
srirachasås
lite salt och svartpeppar

Låt surkålen rinna av ordentligt. Rör ner majonnäs. Smaka av med stött hel kummin, salt och svartpeppar samt srirachasås efter smak. Serveras som tillbehör till grillad korv.


Surkålspesto
1 dl sötmandlar
3/4 dl rapsolja
5 dl avrunnen surkål
2 dl riven hårdost, t ex präst
0,5 vitlöksklyfta
svartpeppar
färsk persilja

Mixa mandlar, olja, surkål och ost. Smaka av med peppar och pressad vitlök. Toppa med finklippt persilja. Servera till en grillad korv med stark senap.