Vinnare av guldspaden

Felplacerade i särskolan

24 min

I det här reportaget hör ni Markus, Paulina, Christoffer, Micke och de andra som säger sig ha blivit felplacerade i särskolan. Nu försöker de komma vidare i sina liv men hindras på grund av åren i särskola.

Det var pensionerade läraren Olle Andersson i Kramfors som först berättade i P4 Västernorrland att före 2010 var det vanligt att barn med olika typer av problem placerades i särskola trots att de inte hade någon utvecklingsstörning.  Han sa att det var mobbade barn, barn som kom från trassliga hem och barn som hade andra problem som skolan tyckte var svåra att hantera som skrevs in i särskolan.

När vi frågade våra lyssnare så var det många som bekräftade att det gått till på det viset:

Markus Heijdenberg som idag är 28 år och nervös varje gång han ska träffa en arbetsgivare för att han ska bli ombedd att visa sina betyg. Min självkänsla sparkades undan när jag sattes i särskolan, säger han.
Micke Svensson som säger att han aldrig haft någon diagnos men sattes i särskola för att han hade för mycket spring i benen.  Idag driver han eget företag.
Paulina Gidlöf som aldrig kände att hon hörde hemma i särskolan men försökte intala sig själv att hon var utvecklingsstörd för att kunna passa in och som sen har dolt sin bakgrund och ljugit om var hon gått i skolan.

Micke, Markus och Paulina är bara några av alla de som har berättat, fler  hör ni i reportaget.

Flera som diagnosticerades med utvecklingsstörning som barn och skrevs in i särskolan har utretts på nytt efteråt och det har slagits fast att de inte har någon utvecklingsstörning.
Men på grund av åren i särskola kan de inte studera vidare på högskola och universitet och det är svårt att få jobb.

Vilket ansvar tar kommunen som beslutade om särskoleplacering? Och vilket ansvar tar staten? Det kan ni höra mer om i det här reportaget.

Musiken i reportaget: Romance for Piano and Cello by Martijn de Boer (NiGiD) (c) copyright 2015 Licensed under a Creative Commons Attribution Noncommercial (3.0) license. http://dig.ccmixter.org/files/NiGiD/50238 Ft: AT