KOPPLING TILL STRÖMSUND

Dom i målet mot misstänkt Strömsundsterrorist

1:02 min

Åklagaren har yrkat på åtta års fängelse för förberedelse för terroristbrott. På fredagsförmiddagen faller domen.

Sex män har stått inför rätta för terrorfinansiering till IS. Tre av dem har även åtalats för förberedelse för ett terroristbrott som skulle utföras i Sverige.

Två av de tre män som åtalats för förberedelse för terroristbrott släpptes ur häktet tidigare i veckan vilket ses som ett tecken på att åtalet till vissa delar inte kommer att hålla, enligt männens försvarare.

En 46 -åring med kopplingar till Strömsund är fortsatt häktad. Mannen ska enligt åklagaren haft en mängd kemikalier, inköpta i syfte att bygga bomber.

En annan yngre man med strömsundsanknytning ska ha skickat pengar till IS men aldrig suttit frihetsberövad och ytterligare en tredje man släpptes fri i början av februari.

För förberedelse till terroristbrott yrkar åklagaren på minst åtta års fängelse eftersom de planerade terrorattentaten skulle drabbat så många människor. I normalfallet ligger straffvärdet på mellan 4-5 års fängelse när det gäller förberedelse till mord.

När det gäller finansiering av terror bör straffet vara minst ett år, anser åklagaren.

Åklagaren yrkar även på utvisning för samtliga sex personer. De har hela tiden nekat till anklagelserna. Flera av försvararna har under rättegången sagt att det inte finns bevisning som stödjer det åklagaren hävdar.

Domen pressenteras på en presskonferens i Solna tingsrätt klockan elva på fredagsförmiddagen. Du hör Ekots livesändning här på P4 Jämtlands sajt med start 10.55.