LO-toppar vill inte ändra strejkrätten

2:05 min

Nu när hamnkonflikten har löst sig med kollektivavtal och fredsplikt är flera LO-fack kritiska till regeringens planer på att begränsa strejkrätten.

Det var för att förhindra arbetsmarknadskonflikter av den typ som har förts i hamnarna med strejkhot mot företag som redan har kollektivavtal regeringen tillsatte en utredning för att begränsa strejkrätten.

– Konflikten är ju löst och man har ju ett avtal, så det finns väl ingen anledning att lagstifta om något som inte kan hända, säger Pappers ordförande Matts Jutterström

Vad tycker du man ska göra med den här lagstiftningen som är på gång?

– Ja, vid något tillfälle kan man skicka tillbaka den i en papperstugg.

Den lagändring som ska genomföras i sommar bygger på ett förslag från de fackliga centralorganisationerna och Svenskt Näringsliv.

Lokala fackklubbar både i LO-förbund och på tjänstemannasidan har sågat begränsad strejkrätt. Nu när avtal är tecknat i hamnarna utan skärpt lagstiftning ifrågasätter flera ordförande för LO-förbund om den behövs.

Pappers, Fastighets och Byggnads ordförande hör till kritikerna.

– Jag själv har funderat och jag har landat i att jag tycker inte att den här lagstiftningen behövs, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm. Och som gammal snickare vet jag att man inte ska försöka reparera sådant som inte är trasigt.

LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson säger till tidningen Arbetet att det inte finns någon anledning att stoppa lagen och Svenskt Näringslivs vice vd Peter Jeppsson ser också fortsatt behov av begränsad strejkrätt.

– Den är inte till för att reglera bara problematiken kring en viss fackförening. Den är till för att täppa till det hål som finns i lagen som har gjort det möjligt för Hamnarbetarförbundet och andra att agera så som de har gjort, säger Peter Jeppsson.