Eskil Erlandsson ska ha tafsat på riksdagskollegor

2:04 min

En av Centerpartiets mest namnkunniga politiker, riksdagsledamoten och tidigare landsbygdsministern Eskil Erlandsson, lämnar riksdagen med omedelbar verkan, efter uppgifter om att han uppträtt på ett sätt som inte är acceptabelt.

Eskil Erlandsson anklagas för "olämpligt uppträdande" och ska ha tafsat på tre moderata kvinnliga riksdagsledamöter.

Två av händelserna inträffade i höstas efter valet, under regeringsbildningsprocessen, erfar Ekot. Den första händelsen ägde rum 2016.

De utsatta kvinnorna hörde av sig till moderata partiföreträdare, som omedelbart tog kontakt med Centerpartiet.

Centerns gruppledare i riksdagen, Anders W Jonsson, skriver så här i ett epost-meddelande till Ekot:

"Eskil har på uppmaning av mig valt att lämna sin riksdagsplats. Anledningen är att det framkommit uppgifter om att han uppträtt på ett sätt som inte är acceptabelt. Ingen ska behöva känna sig utsatt, och jag tar dessa uppgifter på största allvar. Därför har jag uppmanat honom att kliva av sin riksdagsplats, vilket han nu valt att göra"

Eskil Erlandsson har varit aktiv inom centern sedan 1970-talet, först i ungdomsförbundet CUF, senare som kommunpolitiker i småländska Ljungby.

Han kom in i riksdagen 1994 och satt i regeringen 2006 till 2014, som jordbruksminister, senare namnbytt till landsbygdsminister.

Eskil Erlandsson låter via partiets presstjänst hälsa att han av hänsyn till sin familj inte vill kommentera orsaken till sin avgång.