Mari Boine ställer sig bakom bojkott av ESC

I ett upprop i den engelska tidningen The Guardian uppmanar över hundra kulturarbetare i och utanför Europa till bojkott av Eurovision song contest, på grund av att finalen kommer hållas i Tel Aviv i Israel - som kulturarbetarna i uppmaningen menar kränker mänskliga rättigheter.

I ett upprop i den engelska tidningen The Guardian uppmanar över hundra kulturarbetare i och utanför Europa till bojkott av Eurovision Song Contest, på grund av att finalen kommer hållas i Tel Aviv i Israel - som kulturarbetarna i uppmaningen menar kränker mänskliga rättigheter.

En av de som ställer sig bakom bojkotten i The Guardian är den samiska superkändisen Mari Boine.

I finalen i Tel Aviv kommer det finnas samisk representation genom Norges bidrag "Spirit in the sky" av gruppen KEiiNO och sångaren Fred Buljo som alltså vann förstaplats i deltävlingen i Norge.

I sitt tacktal efter vinsten i Norge säger Fred Buljo till NRK Sápmi att han är tacksam för de samiska artister som banat vägen, och skickar där ett särskilt tack till Mari Boine som alltså har uppmanat till en bojkott av finalen.

Sameradion & SVT Sápmi har försökt nå Mari Boine genom hennes managementbolag - men de meddelar att Mari Boine inte har tid att ställa upp på intervju om bojkotten av Eurovision Song Contest 2019.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio