Vårdreform föll

Finlands regering avgår – fem veckor innan val

1:49 min

Finlands regering har lämnat in sin avskedsansökan, det meddelade den finska statsministern Juha Sipilä (c).

Bakgrunden är en misslyckad social- och hälsovårdsreform, skriver Yle.

– De senaste dagarna förpliktar mig att dra slutsatser om huruvida regeringens stora projekt har förutsättningar att fås i mål. Det finns det inte. Det är en stor besvikelse för mig. Åter var det grundlagsfrågor som såg ut att bli hindret, sade den avgående statsministern Juha Sipilä under en presskonferens. 

– Jag tar mitt ansvar för misslyckandet och har lämnat in en avskedsansökan till presidenten, sa Sipilä.

Han ska inom kort be presidenten att godkänna regeringens avgång.

– Jag har lyssnat på min inre röst, sa Sipilä.

Han har vid flera tillfällen sagt att vårdreformen är regeringens största och viktigaste projekt.

Om den inte går igenom har han tidigare signalerat att han ska lämna in regeringens avskedsansökan.

Det är bara drygt en månad kvar till riksdagsvalet, som äger rum den 14 april. Statsministern Juha Sipilä sade på dagens presskonferensen att han diskuterade frågan med presidenten i går kväll.

Han samlade i morse hela regeringen för att ge sitt besked om att han nu avgår. Juha Sipilä sa att de övriga regeringspartierna förstod hans slutsats.

– Jag har sagt att jag har jobbat enligt principen ”resultat eller ut”. Jag är en man av principer, sa statsministern Juha Sipilä. 

Statsminister Juha Sipiläs avskedsansökan har fått godkänt. Men hans regering fortsätter som tjänsteförrättande ministär.

– Jag har tagit ställning till om regeringens stora projekt om social- och hälsovårdsreformen har förutsättningar att verkställas. Det har den inte. Det är en stor besvikelse för mig, sa Sipilä.

– Jag har gått in i politiken för att finna lösningar. Jag har velat skapa jobb till finländarna och bryta statens skuldsättning. Vårdreformen har varit central för att nå de målen, sa Juha Sipilä.

Han framför en ursäkt till alla de tjänstemän, vid staten och ute i landskapen, som arbetat med att förbereda reformen.

– Ni har gjort detta arbete inte av plikt i tjänstens vägnar, utan av hela era hjärtan.

Finland tar över som ordförandeland för EU 1 juli. På presskonferensen fick statsministern Sipilä en fråga om detta. Han svarade med att regeringen är beredd att fortsätta som tjänsteförrättande ministär om regeringsförhandlingarna drar ut över den tiden.