I koppargruvan är de kvinnliga truckförarna i majoritet

9:22 min
  • I Europas största koppargruva Aitik utanför Gällivare bryter kvinnor nu ny mark och är i majoritet bland de som kör de stora bergtruckarna.
  • Hör reportage av reporter Nils Eklund från Bolidens Aitikgruva.

Samtidigt har andelen kvinnor inom den svenska industrin i sin helhet sjunkit de senaste 30 åren trots alla ambitioner om att få till mer jämnt fördelade arbetsplatser.

Och även om gruvorna där knappt en femtedel av arbetstagarna är kvinnor blivit något bättre på senare år, så befinner sig branschen idag på samma nivåer som på 1700-talet.

– Från 1750-1850 finns det siffror på de som fick lön från gruvorna i Bergslagen där 50 procent är kvinnor på lönelistorna. Totalt i branschen på den tiden var det väl upp mot 15-20 procent kvinnor och det är väl där vi börjar närma oss nu, vi är på väg tillbaka nu, säger professorn i arbetsvetenskap vid Luleå tekniska universitet Lena Abrahamsson som forskat om industrins jämställdhetsarbete i många år.

– Jag tycker att det är bra att vi är hälften hälften. Det blir bättre stämning här och det blir inte så manligt och kvinnligt som det kan vara på andra arbetsplatser om det är mer kvinnor eller mer män, säger Lotta Fjord Zedig.

Och hon får medhåll av utbildningssamordnaren Sture Holmgren som har kört truck under många av hans 30 år i gruvan.

– Det är ett ganska stort skifte som har skett. Vi har ju ett annat språk mellan varandra på många sätt. Det var väldigt vanligt med mer än en herrtidning i alla truckarna och när jag sist jobbade skift så var det mycket mer damtidningar och liknande, säger Sture Holmgren.