ÖVERFALLSVÅLDTÄKT I TANUM

Efter strypvåldtäkt – offret vill ha högre ersättning

2:42 min

Rättegången mot den man som är misstänkt för att ha våldtagit en äldre kvinna i Tanum avslutades under fredagsförmiddagen. Målsägandebiträdet yrkar på ett högre skadestånd än vad försvaret vill se.

Målsägandebiträdet Per-Åke Kvarnström vill att mannen ska dömas till skadestånd på 150 000 kronor för kränkning och 15 000 för sveda och värk.

– Jag anser att detta ska bedömas som grov våldtäkt, säger han.

Från försvarets sida menar man dock att, om mannen döms för våldtäkt, så rör det sig om en våldtäkt av normalgraden, och att mannen därför inte ska dömas till ett så högt skadestånd som målsägandebiträdet vill. 

Rättegången handlar om en man i 40-årsåldern som är åtalad misstänkt för att ha överfallit, tagit stryptag och våldtagit en kvinna i 70-årsåldern i Tanum i somras.

Åklagare Robert Beckard sa under förhandlingarna att han inte kunde yrka på något annat än rättspsykiatrisk vård. Detta eftersom det finns ett intyg från en chefsöverläkare om att gärningsmannen lider av allvarlig psykisk störning. 

Mannens advokat säger att bevisningen inte håller och påpekar att det inte finns några vittnen, inget blod och ingen sperma från brottsplatsen. 

– Däremot kan min klient inte förneka att han vistades i området under tiden våldtäkten ägde rum. Både bilen och mannens mobil har knutits till platsen, men han har inget minne av att ha varit där och kan därför inte försvara sig mot anklagelserna, säger advokaten Andreas Grudemo. 

Länge såg det ut som om våldtäkten inte skulle klaras upp, men så i vintras fick polisen en DNA-träff från den sekatör som kvinnan hade med sig ut i skogen och som hon försvarade sig med vid överfallet.

Försvaret lägger fram sin bild av vad som hände:

– Det är möjligt att min klient pissade i diket där man senare hittade sekatören med DNA:t. Nationellt forensiskt centrum har inte kunnat bevisa vad det är för DNA man har hittat, det kan vara urin. 

Försvaret menar också att det inte handlar om grov våldtäkt, utan våldtäkt av normalgraden. Men åklagaren Robert Beckard står fast vid rubriceringen. 

– Det fanns särskild hänsynslöshet och råhet i detta. Dels strypvåldet, det kunde lett till att kvinnan dog. Vad gäller skuldfrågan så tror jag inte försvaret kommer att ha någon framgång där.

Mannen är tidigare dömd för mordbrand och grov misshandel. Han förnekar att han har våldtagit kvinnan och säger att han inte minns förra sommaren, då våldtäkten ska ha skett.

Tingsrätten beslutade idag att en dom kommer falla nästa vecka, och att mannen ska vara fortsatt häktad.