IS

Sju års fängelse för terrorplaner

2:26 min

I dag kommer domen mot tre personer som åtalats för att ha planerat att begå ett terrorattentat i Sverige. En man döms till sju års fängelse – två personer frikänns. Fyra personer döms för att ha finansierat IS verksamhet.

Domen är den första sedan en lagändring avsedd att göra det lättare att döma personer för terrorfinansiering. Totalt är sex personer åtalade för terrorfinansiering. Tre av dem är även åtalade för förberedelse till terroristbrott.

När det gäller förberedelse till terroristbrott döms en man till sju års fängelse och livslång utvisning, av Solna tingsrätt, och de två andra personer som åtalats för brottet frikänns.

Åklagaren har yrkat på fängelse på åtminstone åtta år för de tre åtalade för för förberedelse till terroristbrott.

Mannen som döms till sju års fängelse är 46 år, har familj och har bott länge i Sverige, enligt Solna tingsrätts chefsrådman Patrik Alm.

– Han har haft flyktingstatus med det hindrar inte oss från att utvisa honom. Här har Migrationsverket konstaterat ett individuellt verkställighetshinder, det går inte att skicka honom till hans hemland eftersom han där riskerar tortyr. Vi vet dock inte hur situationen ser ut när han kommer att släppas, det beror på utvecklingen i hemlandet, därför beslutar vi om utvisning, säger Patrik Alm.

Som en del i bevisningen finns kemikalier som polisen hittade vid en husrannsakan i 46-åringens förråd i Strömsund i Jämtland.

– Vi har funnit det styrkt att de här kemikalierna som beslagtagits skulle kunna användas för att åstadkomma för att orsaka en sprängning, säger  Patrik Alm.

Enligt Solna tingsrätt är det bevisat att en, inte tre, av de tilltalade har haft uppsåt att åstadkomma sprängningen, enligt Solna tingsrätt.

– Och att detta också skulle göras i IS namn. Därför blir det ett terroristbrott, säger Patrik Alm.

Bevisningen är inte lika stark mot de andra två, som därför frikänns för förberedelse till terroristbrott. Det finns inget bevis om att den ene av männen tagit befattning med kemikalierna eller ens känt till dessa, enligt rätten.

– De tre har bott ihop i en lägenhet tillsammans i Akalla, men det finns ingen bevisning om vad de pratat om där. Vi har bevisning om vad de kommunicerat med andra personer, och det är personer som vi har funnit bevisade vara knutna till IS.

Men även om personerna har koppling till IS medför inte det att de ska dömas för det som åklagaren har åtalat dem för, enligt chefsrådmannen.

När det gäller åtalet om brott mot lagen om straff för finansiering av särskilt allvarlig brottslighet (terrorfinansiering) döms fyra av dem till mellan fyra och sex månaders fängelse, för att ha finansierats terrorgruppen IS verksamhet. Det handlar bland annat om överföringar av pengar till familjer som förlorat en anhörig som varit IS-terrorist.

– Det blir sex månader och fyra månaders fängelse för de fyra personerna. Den som döms till sex månader är den som har fört över mest pengar, 18 000 kronor. Det finns även stark bevisning om att han varit medveten om att pengarna skulle gå till vapen, säger Patrik Alm.

Enligt Solna tingsrätt finns det inte förutsättningar att utvisa för dessa brott.

Två personer frikänns alltså i delen som gäller terrorfinansiering.

Det var våren 2018 som Säpo slog till mot en lägenhet i Akalla i norra Stockholm och en fastighet i Strömsund i Jämtland. Det blev början på rättsprocessen mot de totalt sex männen som slutligen åtalats i fallet.

Samtliga sex åtalade personer nekar till brott.

– Jag tycker att det som har varit primärt i den här utredning, från det att man fick indikationer på att ett terroristbrott planerade, var att förhindra att ett terrordåd skulle utföras. Så i den meningen har utredningen varit framgångsrikt tidigt. Jag tycker att Säpo på ett väldigt skickligt sätt har utfört ett krävande utredningsuppdrag, säger åklagare Per Lindqvist om fredagens dom.

Vad betyder domarna?

– Det som är viktigt är att vi har fått en domstolsprövning av den nya terrorlagstiftningen.

Åklagare Per Lindqvist tror att delar av åtminstone delar av domen kommer att överklagas till hovrätten.