Liberalernas riksmöte

Efter petningen av Wikström – EU-liberal ställer in

2:35 min

En av huvudnumren uteblir från Liberalernas riksmöte.

Gruppledaren för EU-parlamentets liberaler, Guy Verhofstad, ställer in sitt besök på de svenska Liberalernas riksmöte i Västerås.

Enligt EU-parlamentarikern Cecilia Wikström vill han på detta sätt uttrycka sitt missnöje med beskedet att hon petas som parties förstakandidat i EU-valet.

Det var i går, på det som skulle bli Liberalernas stora upptakt inför EU-valet, som nästan allt fokus här i Västerås riktades mot det faktum att partiet nu förlorar sitt toppman i valrörelsen.

Partiledningen ställde ett ultimatum till Cecilia Wikström: Du kan antingen behålla din roll som affischnamn för Liberalernas EU-valrörelse, eller välja styrelseuppdragen som ger cirka 70 000 kronor i månaden.

Cecilia Wikström valde börsbolagen och anser själv att hon är avsatt och lämnade riksmötet i går kväll.

Innan dess berättade hon för Ekot att ledaren för den liberala gruppen i EU-parlamentet, Guy Verhofstad avbröt sin resa till Sverige och åkte hem igen när han hörde om petningen.

Beskedet från Guy Verhofstads medarbetare till Ekot idag är att resan ställdes in på grund av sista-minutenmöten om Brexit.

Och även om det är EU-Kommissionens chefsförhandlare Michel Barnier som sköter förhandlingarna så har Liberalernas partisekreterare Maria Arnholm också hört att det är på grund av brexit som han inte längre kan komma hit till Västerås.

 – Han har blivit ombedd av Barnier att hålla sig i Bryssel för att finnas tillgänglig för saker som händer. Det får man självklart acceptera, även om det är tråkigt för oss.

Men enligt Cecilia Wikström var alltså anledningen en annan. Guy Verhofstad ska ha sagt till henne att svenskarna knappast skulle uppskatta hans närvaro eftersom han själv har mycket större inkomster än hon har från uppdrag som inte är knutna till EU-parlamentet.

Och enligt en granskning som tidningen Politico gjorde förra året var verkligen Guy Verhofstad en av de tre EU-parlamentariker som har allra högst betalda sidouppdrag. Under mandatperioden ska han ha dragit in mellan 10 och 15 miljoner kronor på dessa extrainkomster.

Oavsett extrainkomster skulle han ha varit mycket välkommen till Västerås säger Maria Arnholm.

 – Guy Verhofstad är gruppledare för det liberala partiet i Europa. Det är klart att han är välkommen hit.