Eksjö

Emma Carlsson Löfdahl lämnar Liberalerna

0:57 min

Riksdagsledamot Emma Carlsson Löfdahl från Eksjö lämnar Liberalerna efter avslöjandet att hon hyrt sin makes lägenhet för skattepengar.

Det var för en vecka sedan som Aftonbladet avslöjade att Carlsson Löfdahl tog emot maximal ersättning på 8 600 kronor varje månad från riksdagen för att hyra en övernattningslägenhet som hennes man äger.

Krav på hennes avgång har kommit från olika håll, senast Jan Björklund som säger att hennes agerande inte är olagligt, men grovt omdömeslöst.

På måndagsmorgonen meddelade hon att hon lämnar Liberalerna via sin facebooksida.

Här är meddelandet i sin helhet:

Det är med stor sorg som jag skriver detta inlägg.
Jag har i mer än 30 år varit medlem i detta parti och de senaste 10 åren varit riksdagsledamot. Jag har alltid varit lojal mot partiet och partiledningen och var trygg i att jag skulle få samma stöd när jag hamnade i blåsväder.

När AB ringde och ville ha en intervju med mig om min övernattningslägenhet kontaktade jag genast pressavdelningen för att få stöd och råd. Då jag var medveten om att jag följt gällande regelverk, och även fått ok från partiet och riksdagsförvaltningen innan jag gjorde denna boendelösning, så kände jag mig mycket trygg.

Jag bestämde mig för att vi har en klok pressavdelning och partiledning som vet hur man beter sig i dessa situationer. I början av veckan hade jag fullt stöd och fick hela tiden rådet att stå på mig.

Ju längre veckan gick desto konstigare och ogenomtänkta råd fick jag trots att ingen ny fakta har framkommit, det enda som skett var att partiet fick reaktioner på sociala medier och via mail.

I torsdags blev jag uppmanad att på stående fot lämna mitt riksdagsuppdrag. Att ta ett så drastiskt beslut mitt i en kris är inte ett proffesionellt beslut.

När jag sedan hör på nyheterna att Cecilia tvingats att lämna sin plats på EU-listan blir jag helt övertygad om att detta är ett parti med mycket stora bekymmer.

Jag har haft helgen att fundera på hur jag ska göra och står fast vid mitt tidigare beslut då det gäller min riksdagsplats, jag behåller den till åklagaren kommer med sitt beslut.

Efter det får jag fundera på om jag ska vidtaga andra åtgärder.
Men jag tänker inte låta mig tvingas bort från riksdagen pga ett mediadrev och ett fegt parti som inte orkar hålla emot när det stormar.

Men både Maria Arnholm och Jan Björklund har varit tydliga med i media att jag inte är önskvärd i riksdagsgruppen. Därför kommer jag omedelbart att lämna platsen i gruppen och mitt medlemskap i partiet.

Jag är väl medveten om att media följer mina inlägg här och jag kommer inte att lämna fler kommentatorer för tillfället.