Folketingsval

Tufft opinionsläge för danska regeringen

2:32 min

I Danmark närmar sig valet till Folketinget. Men just nu finns ingen anledning för statsminister Lars Løkke Rasmussen att utlysa det i förtid.

– Senast den 17 juni måste det hållas val i Danmark, så snart måste han utlysa det. Men ser man till opinionsmätningarna skulle han nog vilja slippa, säger Christine Cordsen, politisk korrespondent på Danmarks Radio.

I nästan alla opinionsmätningar de senaste månaderna har trenden varit tydlig. Det röda blocket med Socialdemokraterna i spetsen har haft ett övertag med ett par procentenheter över det blåa regeringsblocket, och under året har gapet vidgats. Enligt den senaste opinionsmätningen från Voxmeter som presenterades i söndags var försprånget för de röda 10 procentenheter.

– Bilden har varit stabil under lång tid. Det ser ut som om Socialdemokraternas Mette Frederiksen blir valets vinnare. Men mycket kan hända under en valrörelse, säger Christine Cordsen.

Statsministerns eget parti, Venstre, gjorde egentligen ett riktigt dåligt val 2015. Men tack vare framgångar för regeringskollegorna i Liberal Alliance och regeringens stödparti, Dansk Folkeparti, kunde man ta makten.

De flesta partierna i de blåa blocket ligger nu lägre i opinionen än sitt valresultat. Detta gäller inte minst Dansk Folkeparti. Partiet gjorde ett kanonval 2015 och fick över 21 procent av rösterna. Men i de senaste mätningarna har man snittat på 15-16 procent och i den allra senaste stannade Dansk Folkeparti på 14,2 procent.

Partiledare Kristian Thulesen Dahl har tidigare sagt att han vill ingå i nästa borgerliga regering om partiet får minst 17 procent av rösterna. Men just nu är stödet otillräckligt sade han till Danmarks Radio förra veckan.

– Ska vi ingå i en regering för första gången måste vi ha uppbackning av danskarna för att kunna få igenom vår politik, sade Kristian Thulesen Dahl.

Dansk Folkepartis tapp brukar i Danmark skyllas på två orsaker. Dels att Socialdemokraterna under sin nya partiledare Mette Frederiksen svängt i invandringspolitiken. Partiet förespråkar numera en betydligt mer restriktiv linje än under föregångaren, Helle Thorning Schmit.   

Sen har också partiet Nya Borgerlige vunnit mark. Det är ett parti som ofta beskrivs som mer invandringskritiskt än Dansk Folkeparti, men som förespråkar en mer liberal ekonomisk politik. Partiet ställer i år upp i Folketingsvalet för första gången och ser enligt opinionsmätningarna ut att ta sig över den tvåprocentsspärr som krävs för att komma in i parlamentet.

Men även om Dansk Folkeparti skulle backa i valet så kommer de med stor sannolikhet kunna bibehålla en central roll i dansk politik.  Under de senaste åren har man skapat ett allt tätare samarbete med Socialdemokraterna och förhandlat över blockgränsen. Det samarbetet lär, i alla fall på vissa områden, kunna fortsätta även om Socialdemokraterna tar makten efter valet.

Läget ser alltså svårt ut för regeringen, men även i det röda blocket gnisslar det. Socialdemokraternas striktare linje i invandringspolitiken är inte populär bland partier som Radikale Venstre, Enhedslisten och Alternativet. De har i olika grad uttryckt tvekan kring att backa upp Socialdemokraternas partiledare Mette Frederiksen som landets nästa statsminister.