Unga författare läste dikter i Umeå

3:42 min

Alfred Lilja var en av de ungdomar som kommit till Umeå under samiska veckan för att läsa högt ur boken "Unga samer skriver" som ett trettiotal samiska ungdomar varit med och framställt.

En av punkterna under samiska veckan i Umeå var diktläsning ur boken "Unga samer skriver." Boken består av dikter som ett 30 unga samer skrivit på syd- och umesamiska. 

Alfred Lilja läste två av sina dikter som handlade om kärleken och att vara med sina renar. Alfred berättar att boken kom till under ett språkbad där samiska ungdomar var med för att lära sig samiska, och att arbetet med dikterna har stärkt hans språk. 

- Ja, det tycker jag. Jag har ju fått nu lektioner nu också där jag har lärt mig mer ord, än "Hej" och sånt. Det jag kunde i början, berättar han.   

Han berättar att språket funnits i familjen tidigare och att han har bestämt sig för att blir bättre på det. 

- Det hade varit fint att lära sig prata samiska. Det hade varit mycket lättare då man ska på såna här saker till exempel, så kan man prata och förstå vad man säger, säger författaren Alfred Lilja som varit med under projektet "Unga samer skriver."  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio