Tjetjenien

Mycket på spel i aktivisträttegång

2:13 min

Ojub Titiev, från människorättsorganisationen Memorial står åtalad för narkotikabrott. Till vår korrespondent säger han att rättegången hålls för att sända en signal till organisationer som hans.

I Tjetjenien pågår en viktig rättegång. Åtalad står Ojub Titiev, den som leder arbetet på den kända människorättsorganisationen Memorial i den våldsamma republiken Tjetjenien. Sveriges Radios korrespondent Jesper Lindau är på plats och fick prata med honom genom stålgallret innan rättegången började.

– Vi förväntar oss att de kommer att döma mig, utan tvekan. Ingen i vår republik vågar att frikänna någon, säger Ojub Titiev och sticker ut huvudet mellan vita tjocka stålstänger, i den bur som står i rättssalen.

Det är en mycket viktig rättegång om framtiden för människorättsorganisationen Memorial som länge har kartlagt och bevakat brott mot mänskliga rättigheter i Tjetjenien.

För tio år sedan sköts Ojub Titievs föregångare inom Memorial Natalja Estemirova till döds här på grund av sitt arbete. Ojub Titiev har blivit åtalad för narkotikabrott.

– Mina advokater har bevisat att det är ett fabricerat åtal, ett riktigt smutsigt fabrikat, säger Ojub Titiev.

Det handlar om marijuana som polisen hävdar att de hittat i hans bil för mer än ett år sedan och Ojub Titiev har suttit fängslad sedan dess. Hans advokater har lagt fram bevis, men inget av dem har accepterats av domstolen, och få tror på annat än en fällande dom.

Memorial fortsätter sitt arbete, men har stängt kontoret i Tjetjenien. Ojub Titiev tror att den här rättegången är till för att ge en signal till de som slåss för mänskliga rättigheter.

– Risken är att det inte kommer att vara några människorättsförsvarare kvar i vår republik till slut, säger han till vår korrespondent.