Krisen i Liberalerna

”Vi borde ha agerat tidigare”

2:12 min

Liberalernas valberedning och partiledning får nu intern kritik för hur de har hanterat EU-parlamentarikern Cecilia Wikström, som i helgen petades från valsedeln.

– Jag är bestört över hur man har hanterat frågan. När vi hade partiråd för dryga tre veckor sedan, så var alla fakta kända, och ingen hade någon fråga, och alla ställde sig enhälligt bakom Cecilia. Och sedan, när det började bli lite frågor i media, så ändrar man sig snabbt. Det är anmärkningsvärt, säger Malin Sjöberg Högrell, ordförande för Liberalerna i Uppsala län.
 
Efter Liberalernas riksmöte i helgen står partiet utan förstanamn i det kommande EU-valet. Partistyrelsen har lyft bort Cecilia Wikström, med hänvisning till att hon inte vill lämna sina omstridda styrelseuppdrag.

Cecilia Wikström själv säger att hon har blivit avsatt och valberedningen har nu inlett arbetet med att hitta en ny person som kan toppa valsedeln.

Men det finns alltså intern kritik mot hur de ansvariga har hanterat Cecilia Wikströms kandidatur. Debatten i sociala medier är just nu intensiv, där ledningen anklagas för att ha agerat fegt och ostrategiskt.
 
Så här skriver till exempel den tidigare partiledaren Maria Leissner på Facebook:

"Totalt skandalöst att avsätta Cecilia Wikström, denna juvel till liberal EU-politiker, på grund av en i ett mediedrev påhittad moralregel som saknar all relevans. Det är en bekymmersam rad av kvinnliga topp-politiker som hindrats att fullt ut realisera sin potential i Liberalernas tjänst."

Malin Sjöberg Högrell som är ordförande i Cecilia Wikströms eget länsförbund Uppsala, tror att partiet nu kommer att få en tuff uppförsbacke i EU-valet.

– Jag tror att det här beslutet som har fattats nu kommer att drabba Liberalerna mer negativt än att vi hade stått upp för vår kandidat och försvarat henne, och förklarat att "Enligt gällande regler så är det inte något fel som Cecilia har begått". 

Liberalernas partisekreterare Maria Arnholm säger så här om kritiken som nu riktas mot henne och den övriga ledningen.

– Det är vi värda. Vi borde ha agerat tidigare, vi borde ha ställt Cecilia inför det här valet mellan att vara parlamentariker eller sitta i börsbolagsstyrelser tidigare, och det beklagar jag.

Varför gjorde ni inte det tidigare?

– Ibland begår man misstag. Och när man väl har gjort det så kan man inte leva vidare med de misstagen. Många medlemmar hörde av sig till oss och var besvikna över att Cecilia hade de här dubbla lojaliteterna, och då måste man göra rätt, även om man har varit för långsam, säger Maria Arnholm till Ekot.