Havet

Fiskar gillar olika

2:20 min

Överfiske lämnar kvar färre fiskar som kan beta av kvävande alger från korallrev. Men en ny studie visar att ett lika stort problem är att mångfalden av arter urholkas.

Ett för hårt fisketryck kan få stora konsekvenser för korallrev. Orsaken är att det lämnar kvar färre fiskar som kan utföra den viktiga uppgiften att äta upp alger som annars riskerar att täcka korallreven och hindra dem från att få livsnödvändigt solljus.

Men en ny studie visar att det är minst lika viktigt att det finns en stor mångfald av fiskarter för att korallreven ska frodas. Marinbiolog Lars Gamfeldt, vid Göteborgs universitet, kallar det "dim sum-principen":

– Olika människor gillar olika smårätter, så tillsammans äter man upp allt på bordet. Samma sak är det med fiskar. Vissa fiskar äter gröna alger, vissa äter röda, vissa bruna, säger han.

Så precis som vi människor har olika smak, så skiljer sig även matpreferenserna hos olika fiskarter. Något som kan få stora konsekvenser för korallrev. Det visar den nya studie där forskare från Bigelow laboratoriet satt upp filmkameror vid flera korallrev i Dominikanska republiken för att studera hur olika fiskar betar alger som växer på korallreven.

I Dominikanska republiken har korallreven minskat med 80 procent de senaste 40 åren, samtidigt som fisketrycket är stort på algätande fisk som till exempel papegojfisk och palettkirurg. Och när forskarna nu analyserat filmmaterialet är deras slutsats att det för korallreven är lika viktigt att det finns en mångfald av fiskarter, som att det finns mycket fisk.

Orsaken är att det annars plötsligt kan bli ett glapp – där en alg som växer på ett korallrev kan få en explosiv tillväxt när den fiskart som tidigare betade ner den har försvunnit.

Marinbiolog Lars Gamfeldt har själv sett liknande tendenser när det gäller fisk som lever i ålgräsområden, och han menar att den här studien kan få konsekvenser för hur man planlägger marina reservat framöver.

– Definitivt skulle kunna vara så. Den här studien visar att vi kommer att behöva sköta havet på ett sådant sätt att fiskar kan ta sig mellan olika rev, till exempel, säger han.

 

Referens: Lefcheck et al. "Tropical fish diversity enhances coral reef functioning across multiple scales". Science Advances. Mars 2019. DOI: 10.1126/sciadv.aav6420