Många assyrier och yazidier är oroliga för IS-medlemmar i Sverige

3:08 min

Många är oroliga för att personer som krigat för IS ska komma tillbaka till Sverige. Många assyrier och yazidier i Sverige är särskilt oroliga. Deras folkgrupper har blivit utsatta för fruktansvärda brott av IS.

Flera hundra personer har åkt från Sverige till Syrien och Irak för att gå med i terrorgruppen IS. En del av dem är fortfarande kvar. Och en del är nu fångar hos den arabisk-kurdiska styrkan SDF.

Just nu pratar man mycket om vad som ska hända med de svenska medborgare som är fångar. Och andra IS-medlemmar som kanske reser tillbaka till Sverige.

Assyrier och yazidier är två grupper som har utsatts för fruktansvärda brott av IS i Syrien och Irak. Många har flytt till Sverige. Nu är många oroliga för att de ska möta personer från IS i Sverige.

Benahe Sino är yazidier och bor i Borlänge. Han är rädd för att han och hans barn ska drabbas av IS i Sverige också. Han säger att han inte känner sig trygg.

– Man blir ledsen alltså. Det känns att vi fortfarande drabbas av IS. Man känner att man är rädd. Man är rädd för sina barn här alltså. Det är en otrygghetskänsla, säger Benahe Sino.

Kara Hermez är med i styrelsen för Assyriska riksförbundet. Hon säger att det känns hemskt att assyrier och yazidier som har flytt från IS kan träffa IS-medlemmar på gatorna i Sverige. Hon tycker att det är viktigt att personer som har gått med i IS straffas i Sverige. Det är väldigt viktigt för assyrier och andra utsatta grupper, säger hon.

– Det måste gå att straffa de som har begått folkmord på marken där borta. Det är det som har diskuterats och varit väldigt viktigt för assyrier och andra minoriteter som har flytt undan IS, säger Kara Hermez.

Hans Brun är forskare och expert på terrorism. Han säger att det finns flera grupper i Sverige som är extra utsatta för hot från IS-medlemmar. Som yazidier, assyrier och syrianer, shiamuslimer och judar. Man man måste ta det här hotet på allvar, säger han.