Kulan kom från politikerns vapen

Moderatpolitikern Kent Alanentalo i Övertorneå kan ha gjort sig skyldig till grovt jaktbrott. Alanentalo greps och anhölls i mitten på september misstänkt för tjuvjakt på älg och för att ha jagat efter solens nedgång. Nu står det klart att den kula som återfanns i den tjuvskjutna älgen kommer från Kent Alanentalos vapen.

Det var en kväll i september som den moderata kommunpolitikern Kent Alanentalo gav sig ut för att jaga älg.

Jaktlaget som han jagar med hade redan hade skjutit alla vuxna djur. Alanentalo säger själv att han sköt på en kalv men missade, men en kula från hans älgstudsare hittades senare i en skadeskjuten fullvuxen älg.

Kent Alanentalo vill inte medverka i en radiointervju men säger till Norrbottensnytt att han är säker på att han inte sköt ett fullvuxet djur. Enligt honom måste kulan rikoschetterat, det vill säga tagit i en kvist eller sten och därmed bytt riktning och träffat den vuxna älgen.

Jaktvårdskonsulent Björn Sundgren på jägareförbundet i Norrbotten vill inte uttala sig om det specifika fallet.

Men han säger att det är inte troligt att en rikoschett skulle hittas i älgen i ett sådant skick att det går att faställa vilket vapen den kom ifrån.

Enligt polisutredningen har Kent Alanentalo gjort sig skyldig till grovt jaktbrott, eftersom han har förorsakat djuret lidande och inte upptagit eftersök på ett skadeskjutet djur. Han har skjutit ett vuxet djur när det enbart fanns tillstånd till kalv. Han har utsatt andra för fara genom att skjuta i skymning och brutit mot jaktförordningen genom att jaga efter solens nedgång. Den som döms för grovt jaktbrott kan straffas med fängelse i minst sex månader och upp till fyra år.

Ärendet är nu överlämnat till åklagaren som kommer att ta beslut om åtal ska väckas och isåfall på vilka grunder.

Kent Alanentalo är ordförande för moderaterna i Övertorneå och sitter både i kommunfullmäktige och kommunstyrelsen.