MORDET FILMADES

Högre straff för yxmordet på Magnus Natschki

1:03 min

Hovrätten skärper straffet för de två män som yxmördade Magnus Natschki i skogen utanför Uddevalla i december 2017. En 22-åring och en 20-åring döms till 14 respektive 13 års fängelse. Men domen kommer att överklagas.

– Det är klart att det är en besvikelse för oss, säger 22-åringens advokat Björn Hurtig.

Hovrätten konstaterar i sin dom att 22-åringen blev tvingad att utföra mordet, precis som han själv hela tiden hävdat. Trots det dömer hovrätten honom till ett längre straff än tingsrätten gjorde. 22-åringen och hans advokat har redan bestämt sig för att försöka få Högsta domstolen att ta upp fallet.

– Vi ska överklaga och jag ska driva igenom det här. Det får inte stanna här för det här är fel. Vi ska överklaga och jag tror vi får upp det, säger Björn Hurtig.

Den 20-åring som också döms för mordet filmade allt och instruerade 22-åringen som höll i yxan. Hovrätten skriver i sin dom att båda två skulle ha dömts till livstids fängelse om det inte var för att 20-åringen var så ung och 22-åringen samarbetat med polisen samt blivit tvingad till mordet.

36-åriga Magnus Natschki rånades, misshandlades och hölls fången under en hel dag innan han till sist fördes till en skog utanför Uddevalla. Där mördades han med en yxa av sin vän och mordet filmades.

I början av januari dömde Uddevalla tingsrätt fyra av de åtalade mot sitt nekande till fängelse. De två som dömdes för mord fick 12 respektive 10 års fängelse, ett straff som nu alltså höjs till 14 års, respektive 13 års fängelse.

– Jag är inte förvånad men är glad över hovrättens dom. Jag tycker att hovrätten har behandlat det här bättre än tingsrätten, säger rättsexperten Sven-Erik Alhem.

En man i 35-årsåldern får också han högre straff för människorov och rån, i tingsrätten dömdes han till 6 års fängelse men hovrätten dömer honom till 7 år.