Norrköping

Forskningschef: Jag vill ha vargen tillbaka

1:51 min

Efter att en djurvårdare dödades gjorde djurparken sig i höstas av med vargbeståndet. Men nu planeras för nya vargar där djurparken ska möta rovdjuren på ett helt nytt sätt.

– Om typ fem år skulle jag väldigt gärna vilja ha tillbaka vargen här igen och ett avelspar som skulle kunna ingå i det avelsprogram jag koordinerar, säger, Mats Amundin, senior zoologisk rådgivare och mångårig forskningschef på Kolmården. 

Sommaren 2012 dödades en djurvårdare av vargar i ett hägn i djurparken. Efter det stoppades sättet att jobba med varg där djurskötare och besökare gick in i till djuren. Vargarna flyttades sedan till en annan plats i parken.

I höstas avlivades de sista djuren på grund av sviktande hälsa och för att hägnet inte var anpassat för att ta emot nya vargar.

Men nu pågår planering för att återinföra varg, även om inga formella beslut ännu är fattade. Då kommer rovdjuren att hanteras på ett helt nytt sätt.

– Inte att man går in till dem, men ändå att man har kontroll på ett positivt sätt. Vi vill kunna visa en lugn och harmonisk vargfamilj, säger Mats Amundin. 

I dag finns vargar i sju svenska djurparker. 

Men efter olyckan 2012 tror du ni kommer möta motstånd att återinföra varg?

– Nej, det tror jag inte, framför allt för vi kommer ha en annan story att berätta och visa djuren på ett annat sätt och att vi talar om varför vi gjort uppehåll och varför vi gör på ett nytt sätt. Jag tror inte vi kommer få negativ respons. Hela djurparksvärlden kan lära sig av det här, säger Mats Amundin.