Hej Hyper berättar för barn om NPF

3:08 min

På flera skolor i Sverige blir det under våren en teaterpjäs med musik. Den här musikalen kallas "Hej Hyper" och handlar om autism och adhd.

Vissa barn som har autism eller adhd kan ibland vara hyperaktiva, alltså ha mycket energi och vara oroliga. Eller hyperkänsliga, alltså extra känsliga för till exempel ljud. Därför heter pjäsen "Hej Hyper".

Musikalen handlar om flickan M som känner sig annorlunda:
– Ibland så tycker de i min klass att jag inte är normal: "Tror du att du är så himla speciell, bara för att du har på dig de där hörselkåporna?" Så brukar de säga ibland, berättar M i pjäsen.

Barnen i M:s klass förstår inte att hon behöver hörselkåporna för att få tyst, så att hon kan koncentrera sig på skolarbetet.

Vill förhindra mobbning

Det är Hjärnfonden och organisationen Friends som har projektet Hej Hyper. Hjärnfonden forskar om bland annat funktionsnedsättningar i hjärnan och Friends arbetar mot mobbning. De vill hindra att barn med såna här NPF-diagnoser hamnar utanför. Så nu turnerar musikalen runt till barn i skolor på olika platser i landet.

Tre elever som har sett musikalen är Agnes Rosenkvist, Hanna Götesson och Elias John som går i trean i Falun i Dalarna. De tycker att flickan i pjäsen har det svårt:
– Hon blev ganska arg för att man kan bli mobbad om man har adhd och då kan man bli ganska arg och inte kunna sitta still och sånt.
– Hon känner sig ledsen och utanför för att hon inte är som alla andra.
Är det viktigt då att alla är lika?
– Nej, för om alla var likadana skulle allting vara tråkigt.

Vill få barnen att förstå och prata

Förutom själva pjäsen finns också hemsidan hejhyper för barn och skolpersonal. Med hjälp av hemsidan kan lärare och elever fortsätta att prata om NPF-diagnoser även efter att musikalen har åkt, säger skådespelaren Katarina Krogh som spelar M:
– Det är vårt mål att det ska börja pratas om att vi är olika och fungerar på olika sätt, att barnen ska få förståelse för det. För att det visar sig att väldigt många barn som har NPF, antingen blir mobbade eller mobbar, säger Katarina Krogh.

Bra att få veta mer 

Om det finns en förståelse för de här funktionsvariationerna kanske barn låter bli att mobbas, säger eleven Hanna Götesson:
– Alltså då vet man ju att man ska vara lite extra snäll mot den personen och vara lite försiktig. För den personen kanske har lättare för att bli ledsen och sånt där, så då kan man vara försiktigare, säger Hanna Götesson som såg musikalen Hej Hyper på sin skola i Falun.