Lurar till sig uppgifter

Kraftsamling mot äldrebedrägerier – flera häktade

1:59 min

Polisens kraftsamling mot telefonbedrägerier mot äldre har givit resultat. I Malmö sitter sex personer just nu häktade, och åtal väntas inom kort.

84-åriga Birgitta Jonsson i Stockholm utsattes i oktober för ett bedrägeriförsök.

– De ringde mig och sa att det var från spärravdelningen på min bank. Jag blev misstänksam på en gång, för jag hade hört talas om bedrägerier. Jag frågade om det gällde Handelsbanken, men det var ett test för jag har inte Handelsbanken. De sa "ja" och jag förstod att det var bluff, säger hon.

Uppringaren påstod att Birgitta Jonssons konto var utsatt för en hackerattack och att hon skulle använda sin bankdosa för att logga in för att få hjälp.

Brottet, att få den utsatta att logga in på sina konton med bankdosa eller bank-id, kallas för vishing, och sedan hösten 2017 uppskattar polisen att runt 300 miljoner kronor försvunnit från äldres konton runt om i landet.

Enligt Petra Stenkula, chef för polisens utredningsenhet i region Syd, handlar det om grovt kriminella med koppling till både narkotikabrott och mord som har bedrägerierna som basinkomst. Men sedan i höstas har polisen kraftsamlat för att komma åt bedrägerierna.
 
– Vi anser att vi knäckt brottstypen som det ser ut i detta nu, men det är fortsatt ett stort problem, så åtta-nio miljoner i vinster till de kriminella gick ut även nu i februari, så vi måste fortsätta jobba med de här grupperingarna, säger hon.

Birgitta Jonsson berättar att personen som ringde upp henne var trevlig och lät precis som en banktjänsteman, och att hon därför förstår att det är lätt för äldre att luras.
 
– Hade jag inte vetat innan att sådant här förekommer, så vet jag inte om jag hade trott på det åtminstone till en början, säger hon.