Jönköpings län

Hunden effektivt vapen mot granbarkborren

2:24 min

Allt fler anlitar hundförare i kampen mot granbarkborren.

– Det är en av våra största uppgifter som skogsägare att bekämpa granbarkborren. Den kan inte få ett så stort fäste som vi började se året som var, för då är det väldigt allvarligt, säger skogsägaren Elisabeth Franzén i Forserum utanför Nässjö.

Ett sätt att bekämpa skadedjuret är med hjälp av hundar som kan känna av ett angripet träd redan en timme efter att larverna satt sig där.

– Det tycker jag låter helt fascinerande, det bådar gott.

Allt fler anlitar hundekipage som är specialiserade på granbarkborren och fler väljer även att utbilda sin egen hund inom det. Annette Johansson är den hundförare i Växjö som började lära upp hundar att söka efter granbarkborren för runt 10 år sedan.

– Många hör av sig redan i februari, det normala är att man hör av sig när det börjar närma sig i april, säger hon.

Är hunden den stora räddningen för skogsägare i sommar?

– Ja, det tycker jag nog. I och med att de kan hitta angreppen mycket tidigare så har man som skogsägare mer tid på sig att ordna med nedtagning och bortforsling av de angripna träden.

Skogsstyrelsen har uppskattat att explosionen av insekten på grund av den torra sommaren kostade skogsägare i södra Sverige omkring en miljard kronor. Om vi får en lika torr sommar i år väntas skadorna femdubblas.