Slovakien

Politisk nykomling i ledning inför presidentvalet

2:18 min

Spänningen stiger i Slovakien inför presidentvalet på lördag. Efter mordet på den undersökande journalisten Jan Kuciak har många slovaker fått nog av korruption och maktmissbruk.

Nu sätter slovakerna sitt hopp till en politisk nykomling, jurist och miljöaktivist. 

– Det handlar om rättvisa, säger presidentkandidaten Zuzana Caputova, från det nybildade partiet Progessivt Slovakien.

Den 45-åriga juristen förklarar att hon alltid har engagerat sig för ett rättvist Slovakien och därför har hon gett sig in i kampen om presidentposten.

Det är en mestadels formell roll med vissa viktiga funktioner och möjlighet att verka som en samlande kraft.

Det är inte bara som kvinna Caputova sticker ut bland rivalerna, åtta manliga veteranpolitiker. Hon uppfattas som ärlig och trovärdig och har på kort tid nått stor popularitet.  

Enligt de sista mätningarna inför första valomgången på lördag leder hon med stor marginal.

Efter mordet på journalisten Jan Kuciak och hans flickvän Martina Kusnirova för ett drygt år sen längtar slovaker efter förändring.

– Vi vaknade upp i en helt ny värld. Så beskriver Viera Zuborova, på den unga tankesmedjan Bratislava Policy Institute, känslan i landet efter dubbelmordet.

Att det politiska livet i Slovakien är genomsyrat av korruption var visserligen ingen nyhet. Många slovaker hade ändå en känsla av att politikerna gjorde någonting för dem. Men efter morden i februari förra året förändrades allt.
 
Vecka efter vecka demonstrerade tiotusentals slovaker runt om i landet. Omfattningen av korruption, maktmissbruk och den politiska ledningens kopplingar till italiensk maffia, som Jan Kuciak hade avslöjat, skakade om i grunden.

Premiärministern, Robert Fico, hans omstridde inrikesminister och polischefen tvingades avgå.

Nu är förhoppningarna stora att presidentvalet blir ytterligare ett steg mot ett förändrat Slovakien.