Psykisk ohälsa

Peter har OCD: Det kan vara ett helvete ibland men livet behöver inte vara över

3:02 min

Tvångshandlingarna är ett sätt att känna att man får kontroll över sin ångest. Man kanske aldrig blir helt kvitt sina tvång men det går att lära sig att hantera dem, säger Peter Pekka Jonsson.

 

För Peter började det med att han vid 27 års ålder plötsligt en dag tyckte att det kändes väldigt fel när han slog av vattenkranen, så fel att han fick ångest. Han blev tvungen att slå av och slå på kranen många gånger innan  han kunde sluta. 
Och samma kväll måste han slå av och slå på lampan i sovrummet upprepade gånger.
Det här var starten till ett liv fullt av tvång. Under perioder av hans liv har sjukdomen tagit stor del av hans tid och energi.

Man känner själv att det är helt galet det man håller på med.

Man kan säga att OCD:n kom som en blixt från klar himmel men samtidigt kände Peter igen beteendet från sin egen mormor och Peter tror att det finns en ärftlighet. Man tror att upp till två procent av svenskarna kan vara drabbade i olika hög grad. 

Även den som inte har OCD kan känna att han eller hon måste kontrollera att kaffebryggaren är avslagen några gånger innan man lämnar bostaden men hos den som har OCD blir det så många gånger att det blir ett handikapp.

– Det kan vara ett helvete och man hemlighåller det från sin familj och sin omgivning för man känner själv att det är helt galet det man håller på med. 

Tyvärr  har många också svårt att berätta för sjukvården. Man söker i stället för andra problem som sömnsvårigheter, oro och nedstämdhet. Men det finns hjälp att få.
– Många tycker att det fungerar bäst med en kombination av medicinering och Kognitiv beteendeterapi, säger Peter.


Livet behöver inte vara över när man får OCD. Visst är det jobbigt men det finns hjälp att få.

 

Själv har han prövat medicinering men tyckte inte om det, och samtalsterapi gav inte heller något större resultat men när han började behandlas med KBT, Kognitiv beteendeterapi, så kom vändningen.
Idag säger han att  han förmodligen aldrig kommer att bli helt kvitt tvångstankarna och tvångshandlingarna men att han nu kan hantera dem.

– Livet behöver inte vara över när man får OCD. Visst är det jobbigt men det finns hjälp att få.

Här nedanför hittar du en längre intervju med Peter Pekka Jonsson.

Fakta om OCD:
OCD står för den engelska förkortningen för Obsessive Compulsive Disorder. I Sverige kallar man det ofta för Tvångssyndrom.
De flesta som har OCD har både tvångstankar, och utför ritualer eller tvångshandlingar. Det kan vara till exempel att:

- Du kollar att spisen är avstängd, fast du redan har gjort det flera gånger.
- Du upprepar ett visst ord i tankarna.
- Du tvättar händerna ofta för att du är orolig för smuts eller bakterier.
- Du sorterar saker på ett visst sätt tills det känns helt rätt.

Tvångstankar kan vara tankar eller fantasier som kommer fast du inte vill det. De kan kännas obehagliga, ge ångest eller bara vara irriterande.

Källa: 1177.se