RECENSION – LITTERATUR

"Allt jag fått lära mig" – oförglömligt om att uppfinna sig själv

2:26 min

RECENSION. Tara Westovers självbiografi är en ofattbart stark uppväxtskildring om livet i en fattig mormonfamilj som inte låter henne gå i skolan och vägen till Cambridge. Nina Asarnoj har läst.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Hör ett längre kritiksamtal i klippet längst ned i artikeln.

Titel: Allt jag fått lära mig
Författare: Tara Westover
Översättare: Peter Staffansson

Först består Taras värld av ett berg, ett hus och sex syskon. Grundläget är rent bibliskt med den allvetande fadern som märker ut existensens gränser och modern som kokar örtmedicin och förlöser grannkvinnorna.

På tomten har fadern grävt ner en tank med 4000 liter bensin inför världens undergång. Majoritetssamhället hotar vid horisonten, med skolor och sjukhus och trädgårdar med vita staket. Men dessa normalitetens institutioner väljer familjen bort.

De är mormoner men den här berättelsen är inte en historia om religion, det är något annat som står på spel i familjens självvalda exil. Självvald av föräldrarna. Inte av deras yngsta dotter.

Men så börjar det sippra in i hennes medvetande att det finns en annan värld. När en äldre bror spelar en CD med klassisk musik, när mormor lär henne att tvätta händerna efter toalettbesök, när farmor uppmanar henne att följa med till staden och söka till college.

Barndomen fram till femton års ålder har hon tillbringar på en hästrygg eller på pappans livsfarliga skrotfirma, hon har ingen aning om vad Förintelsen är eller elementär matematik. Ändå försöker hon.

Att följa Taras kamp för kunskap och en plats i världen är helt otrolig läsning. Man skulle kunna tro att det handlar om den amerikanska drömmen, om att lyckas trots dåliga odds, men det är mer som står på spel.

Det handlar om att skaffa sig en hård kärna och överleva trots att det man trodde var världen - berget och fadern och modern, samtidigt är det allomfattande skal som måste spricka för att den där blanka kärnan inuti ska kunna gro.