Colombias president får ställa upp för omval

Colombias president Alvaro Uribe får ställa upp till omval. Det beslutade landets författningsdomstol på onsdagen efter en debatt som pågått i flera veckor.

Den ende president i Colombia som valts två gånger direkt efter varandra är befrielsehjälten Simon Bolivar, som omvaldes till en andra period 1825.

Av allt att döma kommer nu Alvaro Uribe 180 år senare att bli den andre.

Skulle få 53 procent idag
Vore det val idag skulle Uribe få 53 procent av rösterna och om inget katastrofalt inträffar så lär han segra ganska lätt i valet som ska hållas i maj nästa år.

Men alla är inte glada.

Farc-gerillan, till exempel, har tidigare sagt att de inte tänker gå med på några slags fredssamtal så länge Uribe sitter vid makten.

Men det behöver inte innebära att en eventuell fredsprocess med gerillan nu automatiskt skjuts på framtiden.

Avgörande för det är istället hur den pågående avväpningsprocessen med högermilisen, de så kallade paramilitärerna, fortsätter.

Viktig fråga om fångutväxling
Avväpningen ska vara fullföljd till slutet av det här året. Men det viktiga, det som kan påverka gerillan, är i vilken mån avväpningen följs av rättsliga processer mot de paramilitärer som begått grova brott, huruvida sanningen kommer fram och i vilken mån offren för paramilitärens härjningar får någon reparation.

En annan avgörande faktor är om Uribe är villig att gå med på en fångutväxling med gerillan.

Om bägge de faktorerna får positiva svar så ökar möjligheterna för en fredsprocess.

Men om svaren istället blir negativa kan Uribes andra mandatperiod istället innebära en radikal upptrappning av den militära konflikten.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se