USA:s militär skakas av nya skandalbilder

Tv-bilder på amerikanska soldater som bränner kropparna av två döda talibaner väcker vrede i Afghanistan och stor oro i USA.

Amerikanska soldaters rykte i den muslimska världen är redan dåligt efter skandalerna på Abu Ghurayb-fängelset och på Guantánamo och nu befarar USA att bilden av landet kommer förvärras ytterligare.

Det är obehagliga bilder som en inbäddad australisk journalist tog för några veckor sedan när han åkte tillsammans med amerikanska soldater i Afghanistan. Två döda män som uppges vara talibaner brinner upp framför tv-kameran.

Ska ha bränts av hygieniska skäl
De två hade dödats under strid och soldaterna hävdar att de sedan brände kropparna av hygieniska skäl. Men att bränna kroppar är inte förenligt med islam och när kropparna brann ska amerikanska soldater dessutom ha åkt runt med megafoner och ropat till afghanerna att talibanerna var fjollor som inte försökte komma och rädda hedern hos sina döda. Amerikanerna ska sedan ha använt egna bilder av händelsen i en propagandakampanj i södra Afghanistan.

Afghanistans president Hamid Karzai fördömer de amerikanska soldaternas agerande och har begärt en fullständig utredning av vad som hände. Muslimska ledare i Afghanistan jämför bilderna på de brinnande kropparna, som hade lagts emot Mecka, med bilderna när amerikanska soldater torterar och förnedrar fångar i Abu Ghurayb-fängelset i Irak.

Reaktioner i USA
Reaktionerna är starka även i USA. Militären har inlett en undersökning och lovar att straffa de skyldiga om det har begåtts fel.

– Det vi ser på bilderna är inte förenligt med amerikanska militärens värderingar eller med amerikanska värderingar, sa UD:s talesman Sean McCormack.

Problemet för den amerikanska militären och för synen på USA i världen är att det är långt ifrån första gången en talesman har fått gå ut med det budskapet.

Sara Stenholm, New York
sara.stenholm@sr.se