KRISEN I LIBERALERNA

L-topp vill se Sabuni som partiledare

2:14 min

Ytterligare en tongivande liberal, partiets försvarspolitiska talesperson Allan Widman förordar nu Nyamko Sabuni som efterträdare till Jan Björklund. Tungt vägande skäl är hennes hennes engagemang för integrationsfrågorna, säger Allan Widman till Ekot.

– Ja, när Nyamko var integrationsminister för lite drygt 10 år sen så var det en del som tycket att hon var lite tidigt ute, säger Allan Widman.

– Min bedömning är att nu är hon precis i rätt tid. Och det är hennes tydlighet och hennes politiska mod att våga tala klartext om de här frågorna som är både avundsvärd och viktig, säger han.

Det är i slutet av juni som Liberalerna ska välja ny partiledare. Tidigare jämställdhetsminister Nyamko Sabuni och partiets tidigare ekonomisk-politiska talesperson Erik Ullenhag har utan att de själva deklarerat om de står till förfogande eller inte, kommit att segla upp som favoriter i diskussionerna.

Flera tunga liberaler, som riksdagsledamöterna Mats Persson och Gulan Avci har redan gett Nyamko Sabuni sitt stöd. Nu ansluter sig även partiets försvarspolitiska talesperson, riksdagsledamoten  Allan Widman till den linjen. Han tycker inte att det är problematiskt att hon under en tioårsperiod inte haft några tyngre positioner i partiet.

 – Nej jag tror inte det, jag tror att de här åren ute i det privata näringslivet, har gjort henne ännu bredare och starkaer politiskt, säger han.

Samtidigt som Liberalerna jagar ny partiledare så är det än mer bråttom att besluta om vem som ska toppa listan till EU-valet i maj, när nu Cecilia Wickström petats från förstaplatsen.

En fråga blir om man ska plocka in en helt ny person, eller flytta upp eller möblera om bland namnen på den befintliga listan.

På andra plats står i dag den relativt okända Said Abdu, tidigare riksdagsledamot, därefter kommer Maria Weimer, som sitter i Liberalernas partistyrelse och på fjärde plats står Allan Widman, som vissa bedömer är mest profilerade liberalen. Men Allan Widman är inte intresserad av att stå som nummer ett.

 – Om den frågan skulle aktualiseras kommer jag att tacka nej.

Varför det?

– Ja, jag har blivit placera på nummer fyra, och jag är nöjd med den platsen, säger Allan Widman.