RECENSION - FILM

"Cold Case Hammarskjöld" – en narcissistisk dokumentärbuskis

3:26 min

RECENSION. Blev Dag Hammarskjöld mördad? Det är frågan som dokumentären "Cold Case Hammarskjöld" försöker besvara. Men filmen slutar någon helt annanstans. Roger Wilson är inte imponerad.

Titel: "Cold Case Hammarskjöld"
Regi: Mads Brügger
Manus: Mads Brügger
Medverkande: Mads Brügger, Göran Björkdahl m fl
Genre: Dokumentär
Betyg: 1 av 5

Hur gör man en dokumentärfilm visuellt intressant när det saknas bildmaterial om ämnet man vill ta upp? Frågan är lika gammal som genren själv, och experimentlustan verkar ha fått allt större spelrum inom dokumentärgenren med åren. På dokumentärfestivalen Tempo visades till exempel "Screwball", en film där barn fick gestalta turerna kring en härva med illegal försäljning av anabola steroider.

I "Cold Case Hammarskjöld" – en film som undersöker omständigheterna kring den flygkrasch som FN:s svenske generalsekreterare dog i 1961 – löser den danske filmaren och programledaren Mads Brügger problemet på bristande bildmaterial genom att sätta sig själv i centrum. Stora delar av filmen består till exempel av scener på Brügger när han dikterar sin story för svarta sekreterare som ska skriva ner den på gamla skrivmaskiner.
Ett piggt sätt att undvika långa stela speakertexter, men också ett grepp som känns allt mer sökt ju längre filmen håller på.

Brügger ställer sig till sist inte bara i vägen för berättelsen, utan får hela metodiken bakom den att framstå som oseriös. Som i en löjlig scen där han och den svenske privatspanaren Göran Björkdahl åker ut med varsin spade för att iklädda tropikhattar ska försöka gräva upp planet som Hammarskjöld störtade med. I ett halvhjärtat försök att återupprätta sin seriositet tar Brügger sedan själv lite halvhjärtat avstånd från sin forcerade berättarstil, men då är faktiskt redan skadan skedd.  

Under sitt forskande om omständigheterna kring Hammarskjölds död så snubblar Brügger och Björkdahl däremot över en ny berättelse. Om en paramilitär rasistisk organisation som försökte sprida hiv bland svarta i södra Afrika på 90-talet.

Slutsatserna som dras i "Cold Case Hammarskjöld har redan fått en del kritik, bland annat av New York Times, och av själva filmen är det väldigt svårt att avgöra sanningshalten i uppgifterna om både attentatet mot Hammarskjöld och den hemliga sydafrikanska organisationen. Det enda man kan vara säker på är att bägge ämnena är värda en bättre inramning än den här dokumentären. Ett betydligt mer seriöst anslag än den här typen av narcissistisk dokumentärbuskis.

Efter"Cold Case Hammarskjöld" börjar jag längta efter en riktigt knarrig, långsam och gammaldags dokumentär, byggd helt på stillbilder, speakertexter och arkivmaterial. Det blir så när man ser ytterligare en dokumentarist som gör ett misslyckat (och krystat) försök att spränga dokumentärens gränser.