Professor som bevisade samernas genetiska särskillnad avliden

Professor Lars Bäckman har avlidit. Bäckman var den man som vetenskapligt bevisade att samerna genetiskt skiljer sig från andra folk.

Professor Lars Bäckman har avlidit. Han var bland mycket annat populationsgenetiker, det vill säga han undersökte olika folk och det han i den vägen sysslade mest med var att undersöka samerna som folk. Han kom fram till att samerna hade en speciell gen som inte finns hos något annat folk genom att analysera blodprover. När väl det var gjort kunde han sedan spåra samiska gener vilket han gjorde

Duktig konstnär
Han hittade samiska gener ända ner till bergslagen mitt i Sverige och också- helt oväntat - en koncentration av samiska gener i småländska högländerna. Han sa själv att en grupp samer levt där till sen historisk tid, isolerat från den svenska befolkningen. Lars Bäckman var också en duktig konstnär Samt även rektor för Umeå universitet i 19 år.

Lars Bäckman blev 77 år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio