Länsstyrelsen är beredd att ta över förvaltningen av Laponia

- Det är inte med glädje vi går tillbaka till den tidigare ordningen, säger länsrådet Johan Anti med anledning att tre samebyar vill lämna förvaltningen av världsarvet Laponia.

Det är de tre samebyarna, Baste čearru, Unna tjearusj och Gällivare skogssameby som föreslagit respektive samebyars årsmöte att besluta om utträde ur förvaltningsföreningen Laponiatjuottjudus. Orsaken är att även kommunerna sedan i höstas får sitta på ordförandeposten i Laponiatjuottjudus partsråd, det högsta beslutande organet för förvaltningen Laponia. Det är något som de tre samebyarna inte kan acceptera. 

- Först och främst så är det våra företrädare som har jobbat för att ta fram förvaltningen och i enlighet med deras tanke jobbar vi. Vi ändrar oss inte att samer inte ska vara i majoritet, att vi inte ska sitta på ordförande-posten, säger Kjell-Åke Pittsa, ordförande i Unna tjerusj.  

Länsstyrelsen som skötte världsarvet fram till att föreningen Laponiatjuottjudus tog över kommer nu att vänta in vad samebyarnas årsstämmor säger om utträdesförslaget.  

- Vi kommer naturligtvis föra en diskussion inom staten vad det här kan leda till. Jag tror vi kommer att ha fortsatta diskussioner med samebyarna. Vi kommer ju att prata med kommunerna också. Men vi måste också tankemässigt iallafall börja föreställa oss en återgång till länsstyrelsens förvaltning av området.  
 
Trots att ett utträde kommer att innebära att samebyarna inte längre kommer att sitta med i förvaltningen av världsarvet säger Kjell-Åke Pittsa i Unna tjerusj att de är beredda på förändringen.  

- Beslutet som är taget i förvaltningsföreningen gör mer skada för oss än att hoppa av den. Våra fjäll blir kvar fastän Laponiatjuottjudus försvinner. Det kommer inte vara någon annan som bestämmer över våra fjäll, länsstyrelsen kommer arbeta som vanligt, samebyn kommer att ge sin syn på olika saker och det är inte kommunpolitiker som säger hur vi ska göra. Det är det som är viktigt för oss.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio