Terrordådet i Nya Zeeland

Expert: Hot från högerextrema i skymundan

1:43 min

Terrordåd och hot från högerextremt håll kommer alltför mycket i skuggan av dagens fokus på radikal jihadism. Det säger analytikern Hans Bruun vid Försvarshögskolan med anledning av attacken i Nya Zeeland

– Problemet är att det högerextrema våldet aldrig får samma täckning och uppmärksamhet i mainstreammedia, utan det försvinner i bruset av IS debatter och IS resenärer och allt annat som ska diskuteras, säger Hans Bruun, analytiker vid Försvarshögskolan.

Den 28-årige man som misstänks för dådet i Christchurch i Nya Zeeland tros komma från en högerextrem miljö - i likhet med Anders Behring Breivik som ju dömts för terrordådet i Oslo 2011.

Antalet våldsbejakande extremister i Sverige totalt sett beräknas idag till omkring 3 000 personer enligt Säkerhetspolisen där Nina Odermalm Schei är kommunikationschef:

Av dem  ungefär 2.000 våldsbejakande islamistiska extremister och övriga utgörs av vik makt-miljön och den autonoma miljön, berättar Nina Odermalm Schei.

Uppfattningen att högerextremismen hamnar i skuggan av framför allt radikal jihadism delas av författaren Anna Lena Lodenius som studerat extremnationalistiska rörelser. Hon ser även på hur det internationella polissamarbetet pekar åt samma håll:

– Det man ser inte bara i Sverige utan på europeisk nivå i exempelvis de senaste rapporterna från Europol, så visar ju även dem att antalet högerextremistiska dåd och offer för högerextremistiska dåd har ökat på senare tid. Och det har ju också att göra med att kalifatet har fallit och att det har hänt saker i den här andra miljön, säger Anna-Lena Lodenius.