VALET I SLOVAKIEN

Stjärnskott segrade i första valomgången

2:09 min

Med stor marginal har den liberala kandidaten Zuzana Čaputová vunnit första omgången i det slovakiska presidentvalet. Med 40 procent av rösterna har hon dubbelt så stort stöd som kandidaten som kom på andra plats, och som hon kommer att möta i en andra valomgång om två veckor.

När valrörelsen drog igång var den 45-åriga juristen och miljöaktivisten Zuzana Čaputová okänd för de flesta. Men på kort tid har vice ordföranden för det nybildade partiet Progressiva Slovakien, övertygat om att hon representerar den förändring som många slovaker längtar efter.

Morden på den undersökande journalisten Ján Kuciák och hans fästmö för ett år sedan, väckte enorm vrede och kastade landet i en allvarlig kris.

En djupt rotad misstro mot politiker och rättsväsendet drev ut människor i landsomfattande protester mot korruption och maktmissbruk, och premiärministern tvingades avgå.

I det konservativa Slovakien, där kyrkan har en stark ställning, står den tydligt pro-europeiska Zuzana Čaputová för liberala värderingar, i synen på familjen och alla människors rätt att gifta sig, oavsett sexuell läggning.

Under valrörelsen har hon varit utsatt för grova hetskampanjer. Bland de övriga kandidaterna utmärker sig flera med en nationalistisk och främlingsfientlig hållning.

I den andra omgången möter hon, den på förhand favorittippade EU-kommissionären Maroš Šefčovič. Formellt kandiderar han som oberoende men har regeringspartiet SMER bakom sig.

Hans oväntat svaga resultat tyder på att det snarare har varit en belastning eftersom partiet har förlorat mycket stöd till följd av den politiska krisen.

Formellt har presidenten inget inflytande över den dagliga politiken. Men vissa viktiga utnämningar och nya lagar måste godkännas av presidenten och framför allt kan statschefen spela en viktig roll som en samlande kraft för landet.

Om två veckor avgörs valet och frågan om Slovakien går i en annan riktning än grannländerna, där nationalistiska och illiberala tendenser är på frammarsch.