FORSKARE OM HÖGEREXTREMISM

”Ensamme terroristen är inte ensam”

2:04 min

Brenton Tarrant som misstänks för attackerna i Nya Zeeland verkar ha agerat på egen hand, men den ensamme terroristen är inte ensam, det säger Segerstedtsinstitutets Christer Mattsson, som forskar om högerextremism.

– Det finns inget som tyder på att det här dådet utfördes i samförstånd med några andra. Men däremot så finns de här individerna uppkopplade mot en föreställningsvärld, som de delar med andra, säger forskaren Christer Mattsson och fortsätter.

– I den här föreställningsvärlden finns en hotbild som utgörs av en massinvasion av muslimer och människor som är icke-vita. Det finns en fiendebild av folkförrädarna, som ofta är politiker i västvärlden. Så finns det en lösning, att ta makten, bli av med folkförrädarna och kasta ut de här oönskade människorna.

Även inom den vita extremistmiljön förkommer det att man reser och träffas samt tränas inför strid, säger Christer Mattsson.

– De som utförde sprängdåden i Göteborg, två av dem var vapentränade i Ryssland. Vi har svenska högerextremister som deltagit i strid i Ukraina och fått vapenträning där. Vi talar om en rörelse som funnits i hundra år, så det här är repetitiva mönster. Det har inte funnits någon tidpunkt då man inte förberett sig för strid i den här miljön, säger Christer Mattsson.

De vita extremistmiljöerna påverkas också av politiska ledare i världen.

– Det tycks ju som att Brenton Tarrant är inspirerad av alt-rightrörelsens tänkande med etnopluralism. Som går ut på att alla människor har rätt att finnas på vissa platser men att vissa människor inte är välkomna att bo i till exempel Europa. Och det är ju ideér som finns ganska långt in i våra politiska samhällen inom de parlamentariska rörelserna, säger Christer Mattsson i P1-programmet Godmorgon, världen!