Han vann över en halv miljard svenska kronor

6:51 min
  • Under fredagskvällen kammade en man från Närke hem den största spelvinsten i Sverige någonsin.

  • På två lottorader på Eurojackpot, vann han över en halv miljard svenska kronor, närmare bestämt 561 942 260 kronor. Under söndagen hade svenska spel ännu inte kommit i kontakt med mannen. 

  • Men hur lycklig blir man egentligen av att vinna på Lotto? Hör Erik Lindqvist, professor i nationalekonomi vid Stockholms Universitet som forskat på ämnet. 

I helgen kammade en man från Närke hem den största spelvinsten hittills i Sverige. Han vann en halv miljard kronor på lotteri, enligt Svenska spel, som ännu inte fått tag i mannen. Men de säger att de kommer gå varsamt fram när de berättar, eftersom deras erfarenhet är att kan vara väldigt omtumlande att få veta att man vunnit jättemycket pengar.

En som har studerat hur människor påverkas av att vinna pengar på lotteri är Erik Lindqvist, som är professor i nationalekonomi vid Stockholms universitet.

I en studie har ni intervjuat människor som vunnit lite pengar, mycket pengar eller inga alls på lotteri, vad kan man säga om dem som vunnit stort, hur påverkas deras liv?

– Vi har inte intervjuat de här personerna, utan vi har skickat en enkät till dem som de fyllt i. I enkäten har vi ställt frågor, bland annat hur lyckliga de är, hur nöjda de är med sina liv och om de är nöjda med olika aspekter av sina liv. Det vi ser är att de som har vunnit mycket, de är lite lyckligare än de som inte vunnit alls. Skillnaden är inte statistiskt säkerställd, så vi kan inte vara säkra på att den faktiskt finns. Däremot så säger de som vunnit mycket att de är mer nöjda med livet, menar Erik Lidqvist.

– När vi tittar på olika aspekter av nöjdhet så ser vi framförallt, vilket inte är så konstigt, att de är nöjda med sin finansiella situation, sin privatekonomi som skiljer. Men man är inte mer nöjd med sina vänner, eller området man bor i, samhället i stort, fortsätter Erik Lindqvist.
 
Vad är definitionen av mycket pengar och lite pengar i det här sammanhanget?

– De som har vunnit mest har vunnit tolv miljoner, så det är inte på nivån som den här personen som vunnit en halv miljard. Vi jämför miljonvinnare med de som vunnit lite, säger Erik Lindqvist.

Har ni kunnat se om gör folk några dramatiska förändringar om man tillhör kategorin som vunnit ett antal miljoner?

– Det kan naturligtvis vara så att vissa gör dramatiska förändringar, men i genomsnitt, vilket är det som vi kan titta på, gör folk inte så dramatiska förändringar. Man jobbar lite mindre, det är en effekt som uppstår direkt och som håller i sig länge, tio, tjugo år. Man konsumerar förstås lite mer, men man gör det ganska långsamt, man sprätter inte iväg de här pengarna på ett, två år, utan kanske tjugo år efter det att man vann, fortsätter Erik Lindqvist.

– I övrigt så ser vi inte några större skillnader. Det finns till exempel inga större skillnader i hälsobeteende, hur mycket man röker eller dricker. Vi ser inga effekter på hälsa i övrigt, förutom att man äter lite mindre psykofarmaka, ångestdämpande och sömnmedelskonsumtionen går ner lite grann. Men det är inte några jättedramatiska saker som händer, säger Erik Lindqvist, som är professor i nationalekonomi vid Stockholms universitet.