Oklart motiv till dådet

Skottlossningen i Utrecht – misstänkt gripen

1:48 min

En 37-årig man har gripits efter skjutningen i Utrecht, enligt polisen är han huvudmisstänkt. Tidigare i dag greps ytterligare en person som misstänks för inblandning.

Tre personer dödades och fem skadades i skjutningen. 

Motivet till attacken är fortfarande oklart, enligt Nederländernas premiärminister Mark Rutte. 

– Det är många frågor och rykten som cirkulerar. Men motivet är oklart, sade premiärminister Mark Rutte på en presskonferens i kväll.

Vad som ledde fram till attacken här i Utrecht i förmiddags där en man dödade tre personer ,och skadade ytterligare fem, på en spårvagn är alltså oklart.

Polisen gick tidigt ut med att det kunde finnas terrormotiv bakom dådet, men senare kom uppgifter om att det kanske snarare handlade om familjerelaterat våld, riktat mot en specifik person som befann sig på spårvagnen och där andra passagerare som råkade befinna sig i närheten drabbades.

Det var stort polispådrag sedan gärningsmannen flytt platsen. Delar av staden spärrades av, terrorhotnivån höjdes till den högsta i regionen och säkerheten höjdes kring offentliga byggnader som skolor och flygplatser.

Polisen gick också ut med namn och bild på den 37-årige mannen som misstänktes ligga bakom attacken. Efter flera timmar kunde han gripas. Därefter sänktes hotnivån igen.

Människor som Ekot pratat med i ett annars ganska lugnt område, i en lugn stad hittills förskonad från liknande attacker, har svårt att ta in det som har hänt. Många är chockade.

Premiärminister Mark Rutte konstaterar att mycket arbete kvarstår de kommande dagarna för att reda ut vad som egentligen har hänt.