Inför EU-valet

Rödgrönarosa partierna driver tuffaste klimatkraven

2:37 min

Det är bara drygt två månader kvar till EU-valet och en av de viktigaste frågorna under nästa mandatperiod blir klimatet, som alla partier säger sig vilja prioritera.

En granskning som Ekot gjort visar att det är de rödgrönarosa partierna som röstat för de mest radikala förslagen i EU-parlamentet.

Under nuvarande mandatperiod har EU-parlamentet lagstiftat om bland annat ett nytt utsläppshandelssystem som täcker närmare 45 procent av alla utsläpp i EU, om bindande mål för energisparande och förnybara bränslen fram till år 2030 och tuffare krav på koldioxidutsläpp från bilar och lastbilar.

Ekots granskning visar att de rödgröna partierna velat gå längst för att minska koldioxidutsläppen. Sverigedemokraterna utmärker sig genom att ha röstat nej till nästan samtliga skärpningar av klimatlagstiftningen.

– Vi från de progressiva grupperna har valt att ta en ledarroll för att driva på ytterligare så att vi överträffar EU:s mål till 2030. Forskarna säger att det krävs mer, säger Jytte Guteland, Socialdemokraternas representant i miljöutskottet.

Socialdemokraterna tillsammans med Vänsterpartiet, Feministisk Initiativ och Miljöpartiet drev till exempel på för att snabbare minska antalet utsläppsrätter till företagen, för att skynda på minskningen av koldioxidutsläpp, vilket Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna röstade emot. Centerpartiet och Liberalerna lade ned sina röster.

Ett annat exempel är tuffare avgaskrav på lastbilar där Moderaterna och Sverigedemokraterna röstade nej. Christofer Fjellner, som sitter i miljöutskottet för Moderaterna, menar att de som driver på för tuffare krav är naiva.

– Den politik som mina svenska kollegor huvudsakligen verkar ägna sig åt, det är politik som bara fokuserar på att minska utsläppen, och inte bryr sig det minsta om hur det påverkar jobb och tillväxt. Därför kommer den heller inte att inspirera de länder som måste göra mer för att följa vårt exempel, säger han.

Sverigedemokraten Peter Lundgren menar att industrin måste få tid att ställa om, och ta fram nya tekniska lösningar. Det sker inte på en dag, säger han.

– Alla står upp i den här frågan eftersom vi har ett val snart. Vi kämpar minsann för miljön och nu var vi med och drev igenom det här förslaget. Finns det då tekniska förutsättningar för att kunna uppfylla det? Nej inte idag. Det kommer förmodligen men att då sätta en gräns för när det ska vara uppnått, det blir ett spel för galleriet.

– Det är bara ett sätt att visa att vi är jätteduktiga och röstade på rätt vis. Jag anser att man måste vara i samklang med vad som är tekniskt möjligt och ha en dialog med industrin också, säger Peter Lundgren.